Regele uleiului din Republica Moldova, Vaja Jhashi, supărat pe Consiliul Concurenței

Patronul „Trans Oil”, alături de Plahotniuc/ Sursa foto: publika.md

Republica Moldova. Compania „Floarea Soarelui”, parte a grupului Trans Oil, controlat de Vaja Jhashi, cheamă în instanță Consiliul Concurenței. O cerere a fost depusă din numele companiei din Bălți, la începutul lunii august. Cauza urmează să fie examinată la Judecătoria Chișinău.

Înțelegere concertată la stabilirea prețurilor

La sfârșitul anului 2023, Consiliul Concurenței a constatat că două companii, „Floarea Soarelui” SA și „Lux Proba Grup” SRL, au realizat și pus în aplicare  o înțelegere concertată de stabilire a prețurilor la ulei.

Constatările Consiliului se refereau la stabilirea prețurilor de furnizare a uleiului de floarea-soarelui îmbuteliat pe teritoriul Republicii Moldova.

„Coordonarea politicilor comerciale de către „Lux Proba Grup” SRL și „Floarea Soarelui” SA s-a realizat prin coordonarea prețurilor de vânzare stabilite de ambele întreprinderi la același nivel de piață. Totodată, s-a constatat un schimb de informații sensibile din punct de vedere concurențial”, a constatat Consiliul Concurenţei.

Autoritățile declarau că nu au depistat însă probe „suficiente și concludente” pentru a confirma un abuz de poziție dominantă din partea acestor două companii.

Ancheta a fost inițiată în 2022, după ce prețul uleiului de floarea-soarelui s-a majorat cu circa 30%. Mai multe voci au declarat atunci că de scumpirea uleiului s-ar face vinovat grupul „Trans-Oil”, controlat de Vaja Jhashi.

Cine stă în spatele companiei și ce legături are cu Plahotniuc

Grupul deţine trei fabricii de producere a uleiului vegetal şi are o cotă de circa 90% la producţia, comercializarea şi exportul de ulei de floarea soarelui.

ZdG a deconspirat cum Vaja Jhashi, un om de afaceri din anturajul oligarhului fugar Vladimir Plahotniuc, domină piața uleiului din Republica Moldova.

Cea mai importantă afacere a holdingului fiind fabrica de ulei „Floarea Soarelui” S.A. din Bălți. Jhashi și-a întărit poziția pe piața Republica Moldova pe timpul guvernării democrate. Acesta a cumpărat fabrici de ulei, elevatoare, a construit terminale în portul Giurgiulești și a obținut finanțare de la BERD.