Regele ringului de box

"Drumul lui Muhammad Ali", difuzat de Viasat History de la ora 19.00, prezintă povestea unui idol considerat una dintre cele mai mari personalităţi din istoria sportului.

În 1960, un tânăr boxer pe nume Cassius Clay venea la Miami hotărât să devină campionul mondial al "greilor". Dar în final, el a reuşit mai mult de atât: a devenit o legendă. Combinând imagini de arhivă cu interviuri ale apropiaţilor săi – printre care antrenorul lui, Angelo Dundee, doctorul Ferdie Pacheco şi vecinii şi prietenii din Miami ai lui Ali – acest documentar spune povestea evoluţiei marelui campion şi face o cronică a istoriei comunităţii de culoare din Miami şi a faimoasei săli de antrenament Fifth Street Gym.

Mărire şi decădere

Născut în 1942 în Louisville, Kentucky, Cassius Marcellus Clay a învăţat de mic să se bată şi, mai ales, să câştige. Printr-o întâmplare ajunge să-l cunoască pe antrenorul Fred Stoner şi, cu ajutorul acestuia, devine o vedetă în liceul său. În 1960 trece la profesionişti şi, în 1964, şochează lumea boxului după ce-l învinge pe Sonny Liston, campionul mondial la categoria grea.

Pentru a sărbători câştigarea titlului, Clay participă la o petrecere privată, la care lua parte şi prietenul său Malcolm X, lider al grupului de musulmani africani din America, cunoscut sub numele de "Naţiunea Islamului".

Două zile mai târziu, Clay anunţă că se alătură Naţiunii Islamului şi că apără concepţia organizaţiei privind segregarea rasială, vorbind despre importanţa religiei musulmane în viaţa sa. Mai mult, renunţă la numele său şi devine Muhammad Ali.

Seria reuşitelor în ring continuă până în 1971 când pierde în faţa lui Joe Frazier. Victoria în faţa lui George Foreman, în 1974, îl ridică însă în topul celor mai buni boxeri din lume.

După ce în 1979 s-a retras, la scurt timp revine în ring pentru a câştiga mai mulţi bani. Se retrage din box cu un palmares impresionant - 56 de meciuri câştigate, din care 37 prin KO.

Se pare însă că cea care a reuşit să-l învingă pe marele campion a fost nemiloasa boală Parkinson, depistată în 1982. Mulţi sunt de părere că şi loviturile încasate de-a lungul anilor şi-au adus contribuţia în declanşarea bolii. <iframe width="560" height="450" src="http://www.youtube.com/embed/icDzOY5F1UQ" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>