Evenimentul Zilei > Actualitate > FOTO-DOCUMENT. Regele Mihai la MOAŞTELE Sfântului Dimitrie Basarabov
FOTO-DOCUMENT. Regele Mihai la MOAŞTELE Sfântului Dimitrie Basarabov

FOTO-DOCUMENT. Regele Mihai la MOAŞTELE Sfântului Dimitrie Basarabov

Regele Mihai I, Regina Ana, Principele Radu şi Principesa Margareta, alături de mii de oameni, au participat acum 10 ani la slujba prilejuită de praznicul Sfântului Dimitrie Basarabov, ocrotitorul Bucureştilor.

Slujba a fost oficiată Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române Teoctist, pe Dealul Mitropoliei.

Pe 25 octombrie 2016, regele Mihai I, care a domnit între 1927-1930 şi 1940-1947, a împlinit 95 de ani. Năşcut la Sinaia, Mihai I este fiul regelui Carol al II-lea (1930-1940) şi al reginei Elena, principesă a Greciei.

Regina Ana, soţia lui Mihai a murit la 1 august 2016, în Elvetia. Înmormantarea a avut loc, la 13 august, la Curtea de Argeş, în noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regala.

Mihai a trăit aproape un secol cu simţul datoriei, cu credinţă şi cu iubire de ţară, afirma principesa Margareta, într-un mesaj transmis cu ocazia împlinirii vârstei de 95 de ani de către fostul suveran.

"Sarbatorim impreuna pe Regele Mihai, tatal meu, ajuns astazi la varsta de 95 de ani. Aniversarea Majestatii Sale are loc in anul implinirii a 150 de ani in care Coroana Romana a servit istoria Romaniei, identitatea si continuitatea natiunii. Regele Mihai a trait aproape un secol de viata cu simtul datoriei, cu credinta si cu iubire de tara. Copil, el a reunit sperantele natiunii, a reprezentat Statul si institutiile sale. Mai tarziu, Regele, impreuna cu Regina-mama Elena, s-a opus cu demnitate si curaj unui deceniu de sangeroase dictaturi succesive. Dupa 1947, Regele Mihai a reprezentat simbolul a trei virtuti: statalitatea, Coroana si democratia. in ultimii aproape 27 de ani, Regele ne-a invatat, prin puterea exemplului personal, principiile in care a crezut tot timpul: generozitatea, loialitatea, spiritul de raspundere", se arata in mesaj.

Principesa a îndeamnat la aducere aminte faţă de regina Ana, cea care "i-a stat alături regelui, cu devotament, întreaga sa viaţă".