Majestatea Sa a aşteptat 60 de ani ca să-şi redobândească domeniul şi a anunţat că acesta va rămâne deschis publicului.
Regele Mihai s-a întors, ieri, în calitate de proprietar al domeniului regal din Sinaia, după 60 de ani de la confiscarea sa de către autorităţile comuniste. Ziua aleasă a fost una simbolică: ieri a fost Ziua Înălţării şi a Tuturor Eroilor. În tradiţia populară, a fost şi Paştele Cailor.
Regele Mihai a sosit cu maşina şi a fost însoţit de Regina Ana, de fiica sa Principesa Margareta şi de Principele Radu. Câteva sute de oameni, mulţi veniţi special pentru acest eveniment din toată ţara, au aşteptat aproape două ore să-l vadă şi să-l aplaude pe rege.
Într-un discurs rostit în holul Castelului Pelişor, Regele Mihai a spus că, prin întoarcerea sa la Peleş, „România trăieşte o reparaţie istorică şi identitară“. Fostul suveran a considerat că e vorba despre un punct de cotitură: „Sperăm ca reîntoarcerea mea definitivă la Peleş şi la Sinaia, scaunul istoric al familiei regale, să fie începutul respectului definitiv, total, al proprietăţii private, al demnităţii, al democraţiei şi libertăţilor, al instituţiilor din societatea românească“.
Fostul suveran a mai spus că valoarea regalităţii garantează mândria, identitatea, continuitatea şi tradiţiile. Castelul Peleş este un simbol al independenţei şi al puterii ţării noastre. Cea mai frumoasă coroană regală este încrederea şi dragostea românilor, iar valoarea ei stă în propriile merite ale României“.
Cu aceeaşi ocazie, familia regală a anunţat că Regele Mihai şi Regina Ana vor sărbători, pe data de 10 mai, nunta de diamant, adică 60 de ani de căsătorie. La eveniment este aşteptată Alteţa Imperială Otto, Arhiducele Austriei.
Rămâne muzeu Memorandumul privind retrocedarea către Regele Mihai a Castelelor Peleş şi Pelişor, a părţii vechi din Foişor, a vilelor Stăvilari şi Ceramica şi a terenurilor aferente a fost semnat în data de 20 februarie 2007. Familia regală s-a angajat atunci să păstreze destinaţia de muzeu a Castelului Peleş şi a anunţat că o parte din Castelul Pelişor va rămâne muzeu, iar cealată va fi reşedinţa familiei.
Acest lucru a fost confirmat ieri. „Porţile Peleşului vor rămâne deschise românilor pentru eternitate, aşa cum au fost mereu începând din anul 1914. Numai că, de aici încolo, românii nu vor găsi aici doar camere pline cu obiecte de preţ, ci şi oameni vii, o familie care dă sens naţiunii şi amprentă statului român“, a spus regele.
PERLA COROANEI
Castelul a fost făcut la comanda lui Carol I
Castelul are 160 de camere şi un turn central înalt de 66 de metri. A fost primul castel care funcţiona integral cu energie electrică şi a fost considerat, în epocă, una dintre cele mai moderne clădiri. Construcţia castelului, realizat în spirit renascentist german, a început în anul 1873, la comanda Regelui Carol I. Până la confiscarea de către comunişti, în anul 1947, a fost reşedinţa de vară a familiei regale. A fost declarat muzeu de stat în anul 1953, iar în perioada 1975-1990 întreaga zonă a fost închisă. Începând cu anul 1990, Peleşul şi Pelişorul au fost redate circuitului turistic, iar Foişorul, castelul în care s-a născut Regele Mihai, a rămas reşedinţă a Protocolului de Stat. Regele Mihai a decis să păstreze destinaţia de muzeu a Castelului Peleş şi a unei părţi din Castelul Pelişor.