Evenimentul Zilei > International > Marea Britanie oferă un ultimatum Iranului
Marea Britanie oferă un ultimatum Iranului

Marea Britanie oferă un ultimatum Iranului

Ministrul britanic de externe Dominic Raab a cerut duminică revenirea "cât mai curând posibil" în Regatul Unit a iraniano-britanicei Nazanin Zaghari-Ratcliffe. Aceasta tocmai a terminat să execute o pedeapsă de cinci ani de închisoare în Iran, dar a fost convocată din nou duminica viitoare de justiţia iraniană.

Deputata britanică din circumscripţia sa Tulip Siddiq, aflată în contact cu familia acesteia, a indicat duminică într-un tweet că brăţara electronică i-a fost retrasă, adăugând totuşi că iraniano-britanica a fost „convocată încă o dată în faţa tribunalului” duminica viitoare, dezamăgindu-i rudele care aşteptau să o vadă întorcându-se în Regatul Unit, relatează AFP și Reuters, preluate de Agerpres .

Ministrul de externe britanic, Dominic Raab, crede că Zaghari-Ratcliffe trebuie să revină în Marea Britanie cât mai curând posibil

Dominic Raab a „salutat” într-un tweet retragerea brăţării, adăugând totuşi că „tratamentul pe care Iranul continuă să-l aplice este intolerabil”. În opinia lui Dominc Raab, doamna Zaghari-Ratckliffe „trebuie să fie autorizată să revină în Regatul Unit cât mai curând posibil pentru a-şi regăsi familia”.

Nazanin Zaghari-Ratcliffe fusese arestată împreună cu fiica sa în aprilie 2016 în Iran, unde tocmai făcuse o vizită familiei sale. Ea a fost ulterior condamnată la cinci ani de închisoare, termen încheiat duminică.

Iraniano-britanica este acuzată că ar fi căutat să răstoarne regimul de la Teheran

Acuzată că ar fi căutat să răstoarne regimul de la Teheran, fapt contestat de femeie, această angajată a Fundaţiei Thomson Reuters – aripa filantropică a agenţiei de presă canadiano-britanică cu acelaşi nume – a stat mai mulţi ani în închisoarea Evin din Teheran, mai precizează sursa citată.

Nazanin Zaghari-Ratcliffe a obținut în primăvară o permisie de ieşire temporară cu brăţară electronică din cauza pandemiei de COVID-19, fiind consemnată la reşedinţa părinţilor săi.

Nazanin Zaghari-Ratcliffe este acuzată de difuzarea de propagandă împotriva regimului

Nazanin Zaghari-Ratcliffe face obiectul unei a doua proceduri judiciare în Iran, fiind acuzată de difuzarea de propagandă împotriva regimului. Procesul său a fost amânat însă la începutul lunii noiembrie 2020 fără ca o nouă dată să-i fi fost comunicată până de curând.

„Audierea clientei mele în al doilea dosar, în care este acuzată de propagandă împotriva regimului, a fost stabilită pentru 14 martie”, a indicat, pentru agenţia de presă iraniană Isna, avocatul său Hojjat Kermani, confirmând că prima sa pedeapsă „s-a terminat astăzi” şi că „brăţara electronică i-a fost retrasă”.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: