Proiectul de lege privind imigratia, care viza reglementarea situatiei celor circa 12 milioane de imigranti clandestini in Statele Unite, a fost retras de pe agenda Senatului, decizie care anuleaza astfel cea mai importanta reforma de acest tip in aproape 20 de ani in aceasta tara, relateaza AFP.
Harry Reid, liderul majoritatii democrate din Senat, a dorit sa limiteze amploarea discutiilor. "Daca nu votam pentru o incheiere a dezbaterilor, proiectul de reforma nu va mai exista", a avertizat Reid.
Doar 45 de membri din Senat au votat pentru, necesarul fiind de 60.
"Deocamdata am terminat cu aceasta", a declarat el, promitand sa lucreze ulterior la o reforma a imigratiei. "Aproape am ajuns in acel stadiu si va veni un moment in care o vom face", a adaugat oficialul.
El i-a cerut din nou presedintelui Bush sa exercite presiuni asupra republicanilor, precizand ca cel de-al doilea mandat al sau si ultimul se va incheia in curand. "Dispune de o perioada de timp relativ scurta pentru a ne ajuta", a explicat Reid. "Vreau sa lucrez cu el, am repetat acest lucru de multe ori", a adaugat el.
Liderul majoritatii republicane din Senat, Mitch McConnell, a denuntat totusi faptul ca "legea a fost abandonata prea devreme". Amanarea examinarii acestui text constituie o lovitura pentru presedintele George W. Bush, care facuse din acest proiect una dintre prioritatile sale.
Senatul urmeaza sa se pronunte asupra unui compromis sensibil, obtinut in urma cu doua saptamani intre liderii democrati si republicani si dorit de Bush.
Reid a denuntat manevrele anumitor republicani care au prezentat amendamente la o lege pe care nu intentionau sa o voteze. Senatorii republicani au declarat ca au nevoie de timp pentru a amenda textul pe care cei mai conservatori dintre ei il considera prea permisiv. Dupa adoptarea unui amendament care nu stabilea nici o limita de timp examinarii textului privind imigratia, Reid a preferat sa retraga proiectul de pe agenda.
Senatorul democrat Dianne Feinstein s-a declarat foarte dezamagita si a criticat opozantii reformei, care sustin ca legislatia imigrantilor ilegali echivaleaza cu o amnistie. "Pentru mine, este o zi trista, doream o concluzie foarte diferita", a explicat ea.
Senatorul republican Jeff Sessions, care se opune mai multor prevederi ale textului, declarase ca sustinerea reformei incepe sa se diminueze. "Cred ca entuziasmul este pe cale sa se diminueze. Daca textul va fi aprobat schiopatand si fara elanul inceputului", a precizat el.
Circa 28 de amendamente la textul initial au fost depuse in ultimele doua saptamani, dintre care 12 in noaptea de miercuri spre joi de republicani, care vad in reglementarea situatiei celor 12 milioane de imigranti o "amnistie".
Reglementarea situatiei imigrantilor este cel mai controversat aspect al reformei.