Un nou referendum pentru familia formată dintre un bărbat și o femeie va fi organizat dacă românii îl vor alege președinte pe candidatul partidului Neamul Românesc, Ninel Peia, numărul 7 pe buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale.
Candidatul la funcția de președinte Ninel Peia s-a angajat că va convoca un nou referendum dacă va fi ales.
„Voi face tot ce pot pentru că tinerețea copiilor mei să nu fie subjugată de mințile pervertite a unor idolatri ai gesturilor cele mai depravate și înfierate de însuși bunul Dumnezeu, de dreapta noastră Biserică și de moșii și strămoșii noștri. Ca politician votez ”DA” pentru că țara asta, și viitorul ei încă nu a ajuns la cheremul tuturor dezmățaților lumii care vor să construiască un Iad și pe cele mai frumoase plaiuri din Europa”, a declarat Ninel Peia.
Peste 3,7 milioane de români au participat, anul trecut, la referendumul pentru familia dintre un bărbat și o femeie. Inițiativa a vizat înlocuirea sintagmei „între soți” din art. 48, alin. (1) al Constituției cu una mai restrictivă, „între un bărbat și o femeie”. Potrivit expunerii de motive din proiectul de lege, acesta „își propune să înlăture orice echivoc pe care utilizarea termenului de «soți» (...) ar putea să-l aducă în conturarea noțiunii de «familie», a raportului dintre «familie» și dreptul fundamental al bărbatului și al femeii de a se căsători și a întemeia o familie”. Căsătoria este deja reglementată în articolul 277 din Codul civil, care interzice alte forme de conviețuire echivalente cu aceasta (căsătoriile și parteneriatele civile între persoane de același sex). Referendumul urmărea interzicerea constituțională a căsătoriilor între persoanele de același sex, deoarece Codul Civil poate fi schimbat fără consultarea populației.
Referendumul a eșuat, întrucât nu a fost atins pragul de validare. Conform Biroului Electoral Central, 21,1% dintre românii cu drept de vot s-au prezentat la urne în cele două zile dedicate consultării. Modificarea Constituției a fost susținută de 91,56% dintre cei prezenți la urne. Aceasta este prima inițiativă cetățenească demarată în România de la căderea comunismului în 1989.