Referendum sabotat prin pelerinaj

Pentru a-i impiedica sa participe la vot, primarul le-a organizat localnicilor o excursie la manastiri.

Localnicii din comuna constanteana Tortomanu au fost chemati duminica la referendum pentru inlocuirea primarului. Gheorghe Panait, care conduce „destinele” comunei din 2000, initial sustinut de PRM, apoi din 2004 de PSD, este acuzat de oameni ca nu-i improprietareste cu pamantul cuvenit prin lege, ca deturneaza ajutoarele sociale si ca se poarta agresiv cu o parte din salariatii primariei. Un consilier local democrat si unul conservator au cerut si obtinut organizarea referendumului. Altii, printre care consilierii locali PSD, cred insa ca primarul lor este cel mai bun.

Fara alcool in zi de vot

La primele ore ale diminetii, in Tortomanu era mare agitatie. Era ora la care localnicii ar fi trebuit sa fie la biserica, insa de data acesta s-a facut o exceptie. Imbracati frumos, ca doar era zi de sarbatoare, locuitorii, adunati in grupuri mai mici sau mai mari, discutau despre „referend”. Sectia de votare de la Caminul Cultural, goala. O femeie, membru in comisia de votare, baga plictisita lemne in soba de teracota.

Afara, iures mare. Taberele se vaneaza una pe alta. Jandarmii si politistii, in numar foarte mare, patruleaza pe ulita principala. Din cand in cand se mai opresc si acosteaza alegatorii care miros a bautura. „Am fost si am comunicat la fiecare bar in parte ca nu au voie sa comercializeze bauturi alcoolice.” Cu toate astea, prin sat tot mai vedeai cate unul care mergea clatinandu-se.

De-o parte si de alta a portii de acces la sectia de votare stau oamenii primarului si cei ai contestatarilor. In mijlocul unuia dintre grupuri se afla primarul Gheorghe Panait, imbracat de sarbatoare si cu ghiulul pe inelarul mainii stangi.

„Nu dati satisfactie mafiei!”

Oamenii se feresc sa vorbeasca. O batrana ne sopteste: „Se mananca intre ei, nu pot imparti ciolanul. Noi suntem tarani, nu stim mare lucru, dar vreau si eu pamant, ca ma rog de el de atatia ani”. De la directorul scolii, Petre Prisacau, aflam ca primarul, ajutat de conducerea judetenei de partid, a pus de dimineata la dispozitia locuitorilor cu drept de vot din satul Dropia autocare pentru a merge in pelerinaj la manastirile din sudul Dobrogei. Ba, mai mult, oamenii ar fi primit si pachete cu mancare pentru ca plimbarea dureaza pana spre seara, asa ca nu vor veni la vot.

„Vreau sa fie egalitate, dom’le, sa se imparta islazul, atata cu oile, atata cu vacile, ca de aia e democratie. Eu vreau pamant, de-aia am fost la vot”, spune Nelu Albu, un batran din Tortomanu.

Cineva spune ca primarul da ajutoare sociale norei sale si ca si-ar fi cadorisit nasul cu 40 hectare de pasune. O gospodina, Maria Florea, se enerveaza si intervine in discutie. „Ba, sa ramana primarul pana la sfarsitul mandatului. Numai mafia vrea sa-l dea jos.” Aflam cine e mafia dupa ce „un alegator de bine” ne aduce un biletel pe care fiecare localnic l-a primit acasa. Stimatii „concetateni tortomaneni si dropioti” sunt sfatuiti sa nu dea satisfactie mafiei: „Stati linistiti in casele dumneavoastra! Nu iesiti la vot! Cu deosebit respect, al dumneavoastra primar, Panait Gheorghe”.

Greva foamei cu perfuzii

Ne indreptam spre grupul primarului si il intrebam de biletel. Gheorghe Panait nu recunoaste, sustinand ca biletelul nu este stampilat si semnat de el. „Dupa sapte ani de munca, sa vrei sa dai jos un om! E posibil asa ceva, fratilor? E strigator la cer. Mai bine sa punem sarma ghimpata la intrare si sa scriem Socola”, spune primarul.

Apoi, anunta solemn ca in aceasta saptamana, indiferent de rezultatul referendumului, intra in greva foamei la Bucuresti pentru a cere destituirea prefectului Constantei, Danut Culetu, si a subprefectului, Claudiu Palaz, care au aprobat organizarea scrutinului.

„Mergeti in fata guvernului?”, il intrebam. „Doamna, nu suntem boschetari. Mergem intr-un spital, pe lege, frumos, asistat de un membru de partid si supravegheati de persoane competente, si acolo o sa-mi ia si glicemia.” Este gratulat cu aplauze. Atunci intervine subprefectul Claudiu Palaz, care roaga partile beligerante sa plece de langa sectia de votare pentru a nu fi acuzati de influentarea votului.

Directorul scolii, profesorul Petre Prisacaru, pare sa fie cel care la mijlocul zilei trage concluzia: „Referendumul din comuna noastra este un exemplu de democratie originala si o vom avea in continuare si in Europa. daca ramanem tot in sfera asta a Balcanilor. E republica bananiera aici”.

Potrivit datelor prezentate ieri de Prefectura Constanta, doar 206 persoane din cele 1.370 inscrise pe listele de vot s-au prezentat la urne. Dintre acestea, 169 au votat pentru demiterea primarului. „In aceasta situatie, primarul Gheorghe Panait nu va fi demis”, a anuntat prefectul Danut Culetu.