Referendumul pentru redefinirea familiei tradiționale a reapărut în prim-planul scenei politice. După ce a stat blocat timp de peste un an de zile în Parlament și a fost adoptat doar de o Cameră, proiectul de lege inițiat de Coaliția pentru Familie și semnat de 3 milioane de cetățeni ar putea primi, în toamnă, votul final, la Senat, informează libertatea.ro.

În cazul adoptării de către Parlament și a promulgării de către președintele Klaus Iohannis, în 30 de zile ar urma să se convoace referendumul național pentru modificarea Constituției.

Dar cum văd politicienii situația?

Liviu Dragnea a anunțat deja că referendumul se va organiza în luna septembrie sau la începutul lunii octombrie, cel mai probabil. Anunțul liderului PSD nu a fost însă pe placul partenerilor de la ALDE.

Andrei Gerea, vicepreședinte al ALDE a declarat pentru că partidul nu a decis o poziție oficială pe acest subiect.

„Dacă se va face, noi probabil nu vom da direcția, ca să spun așa, membrilor și simpatizanților ALDE, pentru că, până la urmă vor face campanie cei care au inițiat acest demers”, a spus Gerea.

El a menționat că „ar fi clar o experiență” organizarea acestui referendum. „Este curios să vedem cum va reacționa societatea pe o temă care nu este politică, până la urmă. Ar fi primul referendum care nu este politic, am avut doar suspendări din funcție. Sunt curios dacă societatea va considera că este o temă de interes”, a precizat Andrei Gerea.

Liderul liberalilor, Ludovic Orban, a respins joi orice politizare a referendumului pentru familie, declarând că fiecare membru al PNL trebuie să se plaseze faţă de acest scrutin conform propriei sale conştiinţe.

„Referendumul pentru familie este blocat de un an de zile de Senat, de majoritatea guvernamentală. Dl Dragnea şi dl Tăriceanu sunt ultimii oameni care pot să promoveze valorile familiei tradiţionale şi mi se pare ridicol că Dragnea se agaţă de acest subiect pe care îl duce în derizoriu”, a declarat Orban.

În ceea ce privește poziția partidului USR, să ținem cont că, după votul din Camera Deputaților, liderul partidului, Nicușor Dan a demisionat, deranjat de faptul că o parte din colegi dorea adoptarea unei rezoluții de nesusținere a referendumului pentru familia tradițională.

„În USR sunt oameni pentru care valorile traditionale (printre care familia) sunt foarte importante. Țin de intimitatea și identitatea lor, chiar într-o raportare transcendentă. Majoritatea sunt capabili să înțeleagă punctul de vedere contrar și să aibă un dialog. Dar nu se vor simți reprezentați de un partid al libertăților civile și îl vor părăsi. Din nou, îmi doresc un USR mare”, a explicat Nicusor Dan efectele pe plan intern ale pozitțonării USR pe tema familiei.

La momentul respectiv, mai mulți parlamentari i-au susținut cauza, printre aceștia aflându-se Oana Bîzgan, care a și demisionat din partid sau Matei Dobrovie, promotoral familiei tradiționale, inclusiv în dezbaterile publice.

3 milioane de români au semnat inițiativa legislativă pentru modificarea Constituției, care a fost depusă pe 23 mai 2016 la Parlament.

În strângerea de semnături s-a implicat inclusiv Biseria Ortodoxă Română.

 

 

 

 

 

 

 

Te-ar putea interesa și: