Horia Simu a declarat că Şerban Pop ar fi pretins suma de 1,5 milioane de euro pentru a determina soluţionarea favorabilă a dosarului pe care omul de afaceri îl avea la DIICOT, însă afirmaţia nu este susţinută de probe, potrivit referatului prin care procurorii DNA cer arestarea preventivă a fostului şef al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF).
Discuţiile dintre cei doi ar fi avut loc în primăvara anului 2014, la iniţiativa lui Pop, care ar fi spus că poate obţine închiderea dosarului în schimbul unei sume de bani destinate exclusiv persoanelor care ar fi rezolvat problema.
"Din declaraţia numitului Simu Horia rezultă că modalitatea de săvârşire a elementului material al laturii obiective a infracţiunilor de dare de mită şi complicitate la dare de mită a fost precedată de iniţiativa complicelui infracţiunii de dare de mită Pop Şerban, formulată mituitorului în primăvara anului 2014. Iniţiativa a fost realizată iniţial printr-o comunicare aluzivă, ocolitoare, privind suma de 1,5 milioane euro, urmată de înţelegerea în care mituitorul a fost dispus să pună la dispoziţia complicelui o sumă de aproximativ 230.000 euro, din care 150.000 euro cash şi 80.000 euro sub formă de contracte de asistenţă judiciară, pentru soluţia de clasare, după ce mituitorul a respins categoric să dea suma de 1,5 milioane euro", se arată în referatul DNA.
Afirmaţiile lui Horia Simu referitoare la cei 1,5 milioane de euro pretinşi de Şerban Pop nu au fost susţinute de martorii din dosar şi nici de alte probe, astfel că nu au putut fi formulate acuzaţii pe baza lor, arată Agerpres.
"Rămân în afara contextului probator susţinerile mituitorului Simu Horia, conform cărora Pop Şerban l-a şantajat, i-a pretins 1,5 milioane euro şi l-a ameninţat că, în cazul refuzului de a remite banii, va fi arestat în câteva zile şi va fi arestată şi soţia sa dacă nu remite suma. Aceste susţineri au valoarea unor afirmaţii ale persoanei acuzate de dare de mită, care în mod rezonabil încearcă să diminueze contribuţia sa infracţională", se mai precizează în referat.
Reținerile
Şerban Pop, fost şef al ANAF, a fost reţinut marţi pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la dare de mită.
În acelaşi dosar a fost reţinută şi fosta şefă a DIICOT, Alina Bica, acuzată de luare de mită şi participaţie improprie sub forma determinării cu intenţie la săvârşirea fără vinovăţie a infracţiunii de abuz în serviciu.
De asemenea, procurorii anticorupţie desfăşoară acte de urmărire penală şi faţă de omul de afaceri Horia Simu, care are calitatea de suspect, pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită.
Acuzațiile DNA
Potrivit unui comunicat al DNA, în cursul anului 2014, Şerban Pop a primit de la omul de afaceri Horia Simu suma totală de aproximativ 230.000 euro (constând în două contracte de asistenţă juridică încheiate cu firmele acestuia din urmă şi suma de 150.000 euro cash), pentru a interveni la nivelul conducerii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), în scopul soluţionării unui dosar penal care îl privea pe omul de afaceri, într-o manieră favorabilă acestuia din urmă.
La data de 8 noiembrie 2014, Alina Bica, în calitate de procuror şef al DIICOT, a primit printr-un intermediar (martor denunţător în cauză) suma de 17.500 euro din totalul sumei de 20.000 euro pe care acesta din urmă, în calitate de interpus, a primit-o de la Şerban Pop.
DNA susţine că suma de 20.000 euro a reprezentat o parte din totalul sumei de aproximativ 230.000 euro ce a fost dată de Horia Simu lui Şerban Pop în tranşe, pe parcursul a 8 luni, în cursul anului 2014.
În schimbul banilor primiţi, Alina Bica a determinat înlocuirea procurorului de caz şi a efectuat presiuni asupra unui alt subordonat de-al său (care, potrivit probelor administrate până în acest moment al urmăririi penale, a acţionat fără vinovăţie), în scopul pronunţării unei soluţii de clasare în cauza în care se desfăşurau acte de urmărire penală faţă de Horia Simu, lucru care s-a şi întâmplat ulterior.
Şerban Pop şi Alina Bica au fost prezentaţi marţi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu propunere de arestare preventivă pentru 30 zile.