Reducerea TVA la 5% va ieftini alimentele doar pe moment

Reducerea TVA la alimentele de bază de la 24% la 5% va conduce la ieftinirea acestora într-o primă etapă. Aceasta, deoarece materia primă este mai scumpă, astfel că preţurile alimentelor vor creşte până la finele anului.

În plus, chiar dacă producătorii ar menţine preţurile la niveluri rezonabile, ei nu pot controla deciziile comercianţilor, care au majorat preţurile imediat ce Guvernul a modificat TVA în luna iulie, chiar dacă mai aveau marfă în stoc.

Vicepreşedintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase - Rompan, Alin Giurea, spune că pâinea vândută în reţele de magazine proprii producătorilor se vor ieftini imediat după promulgarea legii privind reducerea TVA la alimentele de bază la 5% cu 19%.

Sorin Minea, preşedintele patronatului din industria alimentară Romalimenta, a declarat pentru EVZ că, dacă legea privind reducerea TVA la alimentele de bază la 5% va fi aplicată în mod corect, aceste produse se vor ieftini cu procente cuprinse între 15% şi 21%.

Alimente mai ieftine, doar la comercianţii ''curaţi''

În urma acestor reduceri de preţuri, "consumul se va dubla, şocul ieftinirii va fi atât de mare, încât lumea va cumpăra mai mult", estimează Minea. El spune că reducerea TVA se va putea vedea imediat, însă numai la comercianţii care lucrează legal.

"Preţurile nu vor scădea la cei care lucrează la negru", astfel încât cumpărătorii vor migra către comercianţii legali, explică reprezentantul Romalimenta. Din acest motiv, spune el, va scădea evaziunea fiscală, iar bugetul statului va avea încasări mai mari din TVA la aceste alimente, în pofida reducerii taxei.

Alin Giurea este de părere că, o scurtă perioadă de timp, veniturile la bugetul de stat se vor reduce, însă, pe termen lung, statul va avea de câştigat prin diminuarea pieţei negre, care a acaparat circa 80% din piaţa pâinii şi generează pierderi de aproape un miliard de euro la buget.

Legea lasă loc la interpretări

Atât Sorin Minea, cât şi Alin Giurea, critică legea adoptată de parlament, deoarece aceasta se referă doar la carne, lapte şi pâine, nu şi la produsele derivate din acestea.

"În loc de carne trebuie să fie carne şi preparate din carne, indiferent de specie, în loc de pâine - pâine şi produse de panificaţie, iar în loc de lapte - lapte şi produse lactate", spune şeful Romalimenta cum ar trebui să arate actul normativ pentru a putea aduce ieftinirile dorite.

''Legea vorbeşte doar despre pâine, fără să precizeze nimic despre specialităţile din pâine, sau despre carne proaspătă: ce fel de carne? Cu os, fără os, tocată? Aceste neclarităţi pot fi uşor corectate, însă, ca orice lucru bun, nu cred că legea se va aplica. Noi cerem de ani buni reducerea TVA la alimente, dar am fost mereu refuzaţi de guvernanţi'', ne-a declarat vicepreşedintele Rompan.

Ieftinire, urmată de scumpiri

Producătorii din industria alimentară şi agriculturii au anunţat că alimentele se vor scumpi anul acesta, în medie, cu până la 25%. De exemplu, pâineade pe masa de Crăciun ar putea fi mai scumpă cu 30%. Astfel, pâinea se va ieftini iniţial cu 19%, ca urmare a reducerii TVA la alimente, urmând ca, până de Crăciun, preţul să se rotunjească din no.

Scumpirile anunţate de producători şi agricultori sunt motivate de majorarea costurilor de producţie, ca urmare a avansului preţurilor la materia primă şi utilităţi.