Propusă de ministrul Justiției pentru funcția de procuror General, Gabriela Scutea vizează, printre altele, să reducă numărul achitărilor definitive.
Prin proiectul său managerial, Gabriela Scutea și-a propus să crească calitatea actelor de urmărire penală, să garanteze independenţa efectivă a procurorilor, accesul liber la justiţie şi responsabilizarea instituţiei judiciare.
"Sunt adeptul unei exprimări publice austere, concise, clare, directe. Nu sunt adeptul modelului: rezolvarea unei probleme vine dacă se modifică legislaţia. Am capacitatea să mă detaşez de obiectivele asociaţiei profesionale din care fac parte, pentru a mă poziţiona echidistant faţă de problemele procurorilor şi ale Ministerului Public. Am dobândit experienţa de a şti care sunt aşteptările interlocutorului, în relaţiile interinstituţionale, consecutiv acţionând în cadrul MP pentru depăşirea unor bariere de limbaj, pentru exprimarea neechivocă a unor judecăţi calitative", afirmă Scutea în proiectul managerial.
Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a anunţat, marţi, că o propune pe Gabriela Scutea pentru numirea în funcţia de procuror-şef al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Propunerea lui Predoiu va fi înaintată Consiliului Superior al Magistraturii, care va acorda un aviz. După obţinerea acestuia, Predoiu va înainta propunerea preşedintelui Klaus Iohannis în vederea numirii noului şef al PICCJ.
Procurorul Gabriela Scutea a fost adjunctul Laurei Codruța Kovesi, în vremea când aceasta din urmă era procuror general. După Parchetul General (2006-2013), Gabriela Scutea a fost, în perioada 2013-2016, înalt reprezentant al Ministerului Justiției pentru relația cu Comisia Europeană pe aspectele referitoare la îndeplinirea condiționalităților stabilite în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) privind reforma sistemului judiciar și luptă anticorupție. Din această poziție a ajuns, în ianuarie 2016, secretar de stat în mandatul Ralucai Prună la Ministerul Justiției.