Luni, 24 iulie, la Palatul Victoria a avut loc o întâlnire a coaliției de guvernare în care s-au discutat măsurile pentru reducerea cheltuielilor bugetare. În cadrul acestei întâlnirii, coaliția a agreat propunerea premierul Marcel Ciolacu privind desființarea a 200.000 de posturi bugetare neocupate. Și propunerea fostului premier, Nicolae Ciucă, a fost agreată.
Liderii coaliției de guvernare s-au întâlnit luni, 24 iulie, la Palatul Victoria pentru a discuta măsurile pentru reducerea cheltuielilor bugetare. În cadrul acestei întâlniri, a fost agreată propunerea venită din partea premierul Marcel Ciolacu privind desfiinţarea a 200.000 de posturi bugetare neocupate, au precizat surse oficiale pentru AGERPRES.
Pentru echilibrarea bugetului, Marcel Ciolacu vrea o reducere aparatului de stat, iar desființarea posturilor neocupate ar duce la o economie directă și indirectă a cheltuielilor statului de aproximativ 8-10 miliarde de lei pe an, potrivit calculelor PSD.
Prin desființarea posturilor neocupate, premierul spune că nu se va mai consuma o sumă importantă din bugetul de stat. Chiar dacă posturile sunt neocupate, există prevăzute o serie de cheltuieli cu bunuri și servicii, autoturisme și mobilier, plus un necesar de bunuri și servicii aferent (rechizite, servicii de curățenie, utilități folosite cum ar fi apa, lumina, etc.).
Propunerea lui Nicolae Ciucă, agreată de coaliție
Tot în cadrul ședinței de luni, coaliţia a agreat propunerea liderului PNL, Nicolae Ciucă, privind reducerea cheltuielilor în toate ministerele, urmând ca pe acest subiect specialiştii să vină cu propuneri concrete în cel mai scurt timp.
„Reducerea deficitului bugetar trebuie să înceapă cu tăierea unor cheltuieli ale statului. În acest context, în cadrul şedinţei de coordonare de astăzi, am solicitat miniştrilor şi secretarilor de stat liberali o analiză rapidă, pentru a identifica măsuri concrete privind reducerea cheltuielilor bugetare ale instituţiilor publice”, arată liderul liberal într-o postare.
Nicolae Ciucă precizează că „pentru a ne încadra în ţinta de deficit bugetar, statul trebuie să ofere propriul său exemplu, înainte de a veni cu măsuri pentru cetăţeni şi mediul de afaceri”. Fostul premier a subliniat că „banii alocaţi cheltuielilor în instituţiile statului vin de la cetăţeni şi de la companii”. Din acest motiv el cere mai mult respect pentru contribuabili.
Fostul premier a făcut referire și la necesitatea însăpririi măsurilor de combatere a evaziunii fiscale şi de îmbunătăţire a colectării taxelor, opinie cu care şi ceilalţi participanşi la şedinţa coaliţiei au fost de acord.