Recuperatorii traduc criza financiara: datoriile au explodat

Revista presei.

România Liberă

Recuperatorii traduc criza financiara: datoriile au explodat Criza le da de lucru firmelor de recuperare a datoriilor mai mult decat oricand. Romanii de rand intarzie tot mai des sa-si plateasca ratele catre banci, in special cele in valuta, iar restantele companiilor catre parteneri si furnizori au explodat. In 2009, bugetul va avea din ce in ce mai putine incasari de taxe de la firme si vor aparea blocaje de plata tot mai dese intre companii. Firmele de colectare a debitelor estimeaza si ca, in urma cresterii somajului, numarul "rau-platnicilor" din Romania va creste.

"Evidenta cu care criza financiara se instaleaza se resimte la nivelul incidentelor de plati raportate de companiile din tara noastra, care au crescut spectaculos in ultimele doua-trei luni", spune senatorul PDL Iulian Urban, actionar principal al firmei de recuperare a datoriilor "Urban si Asociatii". si romanii de rand se indreapta in aceeasi directie ca firmele, doar ca mai incet. "Posibilitatea romanilor de a-si refinanta imprumuturile – sa imprumute bani de la o ruda, de la o cunostinta care lucreaza in strainatate sau chiar de la o banca – a scazut. Libertatea

Alţi 60 de români vor să scape din infern

Ofensiva israeliană din Fâşia Gaza a ajuns în cea de-a 17-a zi, făcând din ce în ce mai multe victime colaterale, inclusiv cetăţeni străini. Românii de aici simt ameninţarea bombelor israeliene şi aşteaptă să fie evacuaţi din infern.

Peste 60 de conaţionali şi familiile lor, pentru care autorităţile române au obţinut acordul de a părăsi zona de conflict, aşteaptă în continuare să fie evacuaţi din Fâşia Gaza. Potrivit ministrului de externe, Cristian Diaconescu, evacuarea lor se va face în zilele următoare, însă nu se ştie exact câţi dintre aceştia vor dori să treacă graniţa, deoarece, aşa cum s-a întâmplat în operaţiunea anterioară, o parte din grupul de români s-a răzgândit. “Nu ştim câţi vor veni la punctul de întâlnire pentru evacuare.

Gazeta Sporturilor

România bagă Serbia pe un gazon cu muşuroaie de cîrtiţă

Piţurcă le pregăteşte sîrbilor, la Constanţa, un teren tradiţional: cu denivelări, fără iarbă în faţa porţilor, gazon plin de smocuri, "ciupit" de muşuroaie de cîrtiţe.

O echipă a Gazetei Sporturilor a vizitat săptămîna trecută stadionul Farul, pentru a vedea cum se prezintă terenul care va găzdui pe 28 martie meciul cu Serbia, decisiv pentru rămînerea "tricolorilor" în cărţile calificării la CM 2010. Privită de la distanţă, suprafaţa de joc pare OK. Verde şi netedă. Cînd păşeşti însă pe ea, constaţi că nu e chiar aşa. Primul şoc, e "chelia" de pămînt din faţa porţii, de lîngă tunelul subteran care face legătura cu vestiarele. "Înaintea meciului cu Franţa, am pus brazdă nouă acolo, dar au stricat-o imediat la antrenament. Pantilimon, n-a vrut să lucreze la cealaltă poartă. De fapt, am înlocuit mai multe porţiuni de iarbă pe teren, dar echipa naţională n-a menajat terenul cînd trebuia şi l-a făcut praf", a explicat Dan Pîra, directorul executiv al FC Farul.

Gândul

Marius Moga, acuzat din nou că vine la Eurovision cu o melodie furată

Acum doi ani a fost Dracula My Love, cântată de Andra şi SIMPLU şi eliminată de la Eurovision pe motiv de suspiciune de plagiat (originalul le-ar fi aparţinut celor de la E-Type). Anul trecut a fost When We’re Together, încredinţată lui Cătălin, despre care s-a spus că seamănă serios cu hit-ul Eternity, al lui Robbie Williams. În 2009 e vorba de Nu am cu cine, interpretată de duo-ul RedBlonde. Fanii Eurovision care nu-i sunt la fel de fani şi lui Marius Moga au arătat deja cu degetul: piesa are mult dintr-un cântec care făcea furori la începutul anilor ’80: Mickey, din repertoriul lui Toni Basil.

Întrucât piesa respectivă a fost compusă în 1979, Moga ia în râs acuzaţiile de anul acesta, motivând „subţire” că el s-a născut abia în 1981. Un motiv în plus să se inspire dintr-o melodie veche: publicului său nu-i e tocmai familiară. Din păcate, publicul Eurovisionului are o arie mai mare de acoperire decât cele mai recente succese comerciale. Aşa că Moga ar putea trece din nou prin calvarul comisiilor de specialişti, care să dea un verdict în cazul acuzaţiilor care-l vizează. Cancan

Test ADN pentru impresarul din Pipera

Impresarul Victor Becali a venit, ieri, la tribunal ca sa-i ia apararea fratelui sau, Giovani, parat intr-un proces de paternitate.

Victor Becali a fost chemat ca martor de catre Aida Kominek, femeia care sustine ca are un copil cu Giovani, si care l-a dat in judecata in Romania si in Austria, tara in care s-a stabilit cu micutul Bernhardt. Procesul de ieri are loc la solicitarea instantei austriece, iar magistratii Judecatoriei Sectorului 1 au cerut IML date cu privire la posibilitatea prin care fratele lui Giovani poate fi testat ADN. Victor Becali a spus, ieri, ca nu o cunostea pe Aida Kominek, pana cand aceasta l-a sunat pentru a stabili o intalnire, pe 28 aprilie 2005. "Mi-a spus ca ar avea un copil cu fratele meu si a formulat anumite pretentii, pe care eu le-am considerat o forma de santaj".

Ziua

Vinul frate cu romanul Vinul romanesc nu se va scumpi pana la Pasti, a declarat Ovidiu Gheorghe, directorul executiv al Patronatului Viei si Vinului. "Pot aparea influente in pret la vinurile de masa, ieftine, provenite din UE si imbuteliate in Romania, pentru ca sunt produse cumparate cu euro", a spus Gheorghe.

Cat priveste produsele folosite pentru comercializarea vinului romanesc, precum sticlele, dopurile si etichetele, aduse din UE, preturile acestora au o influenta mica, astfel ca pretul de comercializare nu este afectat de devalorizarea monedei nationale, sustine Ovidiu Gheorghe. Uleiul nu se va scumpi, pentru ca fabricile au achizitionat deja materia prima, inca din toamna, a declarat Viorel Zichi, presedintele patronalului uleiului. El a precizat ca se vor face mici modificari de pret numai in cazul in care pretul utilitatilor, al carburantilor sau al altor asemenea cheltuieli va creste.