Recunoștința neamului pentru veteranii de război valorează 300 de lei pe lună

Recunoștința neamului pentru veteranii de război valorează 300 de lei pe lună

În România, numărul veteranilor de război a scăzut la circa 30.000, față de aproape 1 milion în 1990. Pensiile foștilor luptători pe front sunt jenante față de cele ale colegilor din țările vecine.

Au luptat pentru țară, iar acum își plâng amarul bătrâni, bolnavi și uitați. Lăsați să se descurce cu pensii mizere, mulți dintre veteranii de război ai României se sting fără a primi cuvenita cinstire pentru cei care ne-au scris istoria.

Alexandru Tudora, 91 de ani, s-a născut la Roșiori, Ilfov. A fost luat la oaste în mai 1944, la 20 de ani. Câteva luni mai târziu, a căzut rănit în bătălia de la Oarba de Mureș, acolo unde au pierit circa 11.000 de români în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Laolaltă cu el, au plecat să apere țara alți trei frați: Constantin, Vasile și Nicolae. Constantin a fost și el rănit pe frontul de Est, în timp ce Vasile a căzut prizonier la ruși și a murit în mărfarul morții care-l ducea spre Siberia. Toți frații Tudora au adus onoare țării, și ca ei mulți alții.

Recompensați cu 3.000 de euro în Polonia sau Ungaria

Ne puteți urmări și pe Google News

Acum, aceștia sunt lăsați de autorități să se zbată în sărăcie și uitare, deși fiecare guvern care a venit la putere le-a promis ajutor.

Nu este vorba doar de pensiile foarte mici, comparativ cu cele ale veteranilor din țările vecine, spune generalul Alexandru Tudora care este și președintele Asociației Veteranilor de Război din România, filiala Sectorului 2, ci și de lipsa medicamentelor gratuite și a protezelor.

Astfel, în timp ce la noi veteranii primesc o pensie de circa 300 de lei, iar invalizii de război 409 lei (mai puțin de 100 de euro), în Polonia, Cehia, Ungaria sau Germania, invalizii primesc sume cuprinse între 3.000 și 5.500 de euro, iar foștii combatanți ajung și la 4.500 de euro pe lună, spune generalul Tudora. Reprezentanții veteranilor se mai plâng că, în timp ce pentru ei nu se găsesc bani, pentru revoluționarii din decembrie 1989 s-au dat fonduri pentru indemnizații lunare între 2.500 și 3.500 de lei pe lună.

Trimiși să stea la coadă și să își plătească medicamentele

Deși prin lege au dreptul la tratament gratuit, în practică aceștia ajung să-și plătească singuri 90% din valoarea rețetelor.

De proteze fără bani nici nu poate fi vorba, iar cine vrea bilete de tratament trebuie să stea la coadă la casa de pensii. Până în 2006, biletele se primeau la asociație care le distribuia membrilor săi. (A contribuit Mihai Șoica)

„În câțiva ani nu vom mai fi niciunul”

În județul Cluj, de exemplu, mai trăiesc 491 de veterani de război și 2.884 de văduve de veterani de război. Media indemnizațiilor pentru veterani este de 250 de lei, aceeași din 2006, și de 125 de lei pentru văduve. „Doar în primul trimestru au murit 124 de veterani. Mai avem printre noi doi invalizi de război și cam atât. Toți cei șapte veterani decorați cu Ordinul Mihai Viteazul, cea mai mare decorație de război, s-au stins deja. Măcar acum, când am rămas câțiva să fim respectați. În câțiva ani, nu vom mai fi niciunul”, spune, la rândul lui, generalul Constantin Mancaș, președintele Asociației Veteranilor de Război, fliala Cluj.