Rectorul Maghiar de la Oradea, doar cinci ani de închisoare

Curtea de Apel Bucureşti a redus pedeapsa fostului rector al Universităţii Oradea, Teodor Maghiar, de la opt la cinci ani de închisoare. El nu va mai plăti nici 24 milioane euro, prejudiciul stabilit în cauză.

El este judecat pentru falsificarea datelor privind numărul studenţilor admişi pe locurile fără taxă, prin care a fost creat un prejudiciu de 24 milioane de euro. Aceeaşi instanţa a respins ca nefondată acţiunea civilă promovată de Ministerul Educaţiei. Asta înseamnă că Maghiar nu mai trebuie să returneze cele 24 milioane de euro, aşa cum a stabilit pe 2 decembrie 2010, Tribunalul Bucureşti. Decizia nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs la instanţa supremă.

Raportări false Procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Teodor Maghiar în martie 2008, pentru săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune, fals intelectual, uz de fals şi fals material în înscrisuri oficiale. El este acuzat că, în perioada ianuarie 2000 - ianuarie 2004, în calitate de rector al Universităţii Oradea, Maghiar Teodor ar fi întocmit şi trimis, în mod repetat, la Ministerul Educaţiei, situaţii statistice conţinând date nereale referitoare la numărul de studenţi, precum şi la alte persoane admise la studii pe locuri fără taxă, cunoscând că de numărul studenţilor depinde dimensionarea alocaţiei bugetare. Datele respective certificau în mod fals că anual, la universitate urmau cursuri pe locuri fără taxă între 17.000 şi 33.000 de participanţi la studii, în realitate fiind vorba de aproximativ 14.000.

Prejudiciu record Prejudiciul care ar fi fost adus bugetului de stat a fost estimat la 882.045.609.000 de lei vechi (echivalentul a aproximativ 24,3 milioane euro), reprezentând diferenţa dintre alocaţiile bugetare efectiv acordate de minister şi sumele ce s-ar fi cuvenit de drept în funcţie de numărul real al participanţilor la studii pe locuri bugetate.