Record de transplanturi. 18 vieți salvate numai în ultimele două săptămâni

Record de transplanturi. 18 vieți salvate numai în ultimele două săptămâni

Cifră record de donatori de organe anul acesta. În primele 10 luni din 2019 au fost deja 62 de donatori de organe în România, aproape cât în întregul an 2018.

Activitatea de transplant de organe în România s-a relansat în ultimele luni, a anunțat marți Agenția Națională de Transplant (ANT). Oficlialii agenției atrag însă atenția că orice campanie negativă generează dificultăți în obţinerea consimţământului de donare.

“În ultimele luni activitatea de transplant se relansează. Astfel, dacă în anul 2018 au fost doar 65 de donatori în moarte cerebrală şi 75 de donatori vii de ficat şi rinichi, anul acesta, începând din luna martie, numărul de donatori în moarte cerebrală a fost aproape egalat (62) şi au fost realizate 52 de transplanturi de ficat și rinichi cu donator în viaţă”, a precizat agenția, într-un comunicat.

Numai în ultimele două săptămâni s-au realizat 10 transplanturi de rinichi, 5 transplanturi de ficat, un transplant de cord în România şi două pentru cetăţeni din alte state europene, precum și un transplant de plămân.

Ne puteți urmări și pe Google News

Amintim că  timp de doi ani activitatea de transplant în România a avut o scădere dramatică, astfel că rezultatele din ultimele luni ale acestui an au însemnat un reviriment extrem de important al transplantului, numeroase vieţi fiind salvate.  “Criza de încredere în sistemul de transplant, indusă prin campanii şi informaţii nereale şi iresponsabile, marchează „un mare pas înapoi” şi duce la pierderea de vieţi omeneşti”, mai arată agenția în comunicatul menționat de 360medical.ro.

ANT mai arată că efectuarea unui transplant de la donator în viaţă (înrudit sau neînrudit) reprezintă o practică curentă şi legală, însă există prevederi legale stricte în acest sens și se poate face doar cu avizul comisiei de avizare a donării de la donatorul viu.

“Orice campanie negativă duce la dificultăți în obţinerea consimţământului de donare, cu consecințe devastatoare: scăderea dramatică a activităţii de transplant şi a speranței de viață a bolnavilor aflaţi pe listele de aşteptare. În susţinerea acestei afirmaţii stau statisticile ultimilor doi ani”, mai arată sursa citată.