Reconstrucția catedralei Notre-Dame se va lovi de lipsa meșterilor

Reconstrucția catedralei Notre-Dame se va lovi de lipsa meșterilor

Un arhitect britanic și unul român au identificat greutățile pe care le vor întâmpina francezii când se vor apuca să repare ce a distrus recentul incendiu din Paris.

Penuria meșterilor calificaţi şi dezbaterea privind modalităţile de reconstrucţie a Catedralei Notre-Dame din Paris ar putea constitui principalele capcane ale viitorului şantier, estimează un arhitect care a participat la restaurarea Castelului Windsor din Marea Britanie. „Găsirea unui număr suficient de artizani capabili să lucreze în piatră, lemn, plumb, sticlă... este o provocare pentru acest sector în toată Europa”, a declarat Francis Maude, directorul Donald Insall Associates cu sediul la Londra, potrivit Agerpres. „Alte proiecte grandioase se confruntă cu aceleaşi dificultăţi, cum ar fi Palatul Westminster, la care lucrăm noi aici în Londra”, a subliniat el. Această penurie „ar putea fi elementul cheie care va dicta ritmul şi, probabil, unele dintre deciziile care vor fi luate în cursul procesului de restaurare’’ a Catedralei Notre-Dame din Paris, a adăugat arhitectul a cărui firmă a fost solicitată pentru a lucreze la restaurarea Castelului Windsor.

„Un simbol al reînnoirii”

Pentru Maude, problema respectării arhitecturii originale a Notre-Dame ar putea suscita „discuţii serioase” în procesul de reconstrucţie. „Vor exista unii care vor crede că singura modalitate de a restaura Notre-Dame este de a o face exact aşa cum a fost înainte”, a spus el. Va dura, însă, câteva luni până la finalizarea lucrărilor de curăţare a Notre-Dame şi evaluarea pentru determinarea a ceea ce urmează să fie făcut. Maude a amintit, însă, „o dificultate” aparte: „faptul că această catedrală este în mare parte construită din calcar”. Expus la temperaturi de peste opt sute de grade Celsius, calcarul „se descompune prin reacţie chimică şi este, aşadar, dificil de reutilizat”. „Îmi imaginez că o mare parte din suprafaţa istorică a zidăriei va fi pierdută, însă poate piatra din interiorul pereţilor ar putea fi recuperată”, a adăugat specialistul. Incendiul ar putea fi „un simbol al reînnoirii” pentru Notre-Dame, a spus el evocând posibilitatea ca restaurarea să poată traduce expresia „un temperament artistic al vremurilor noastre”.

Ne puteți urmări și pe Google News

 

Dispariția breslei pietrarilor

Problema meșterilor pe cale de dispariție a invocat-o și arhitectul Cristian Dicu-Sava într-un interviu acordat Evenimentul zilei.

EvZ: Era posibil ca în urmă cu nouă secole oamenii să construiască, fără intervenția zeilor, Catedrala Notre Dame?

 Cristian Dicu-Sava: Toate marile construcții antice sau vechi au avut o legătură cu zeii, întrucât erau închinate lor.

EvZ: Cât ar dura în zilele noastre construirea unei catedrale ca Notre-Dame, luată de la zero?

Cristian Dicu-Sava: În zilele noastre nu s-ar mai putea face o Notre-Dame întrucât nu mai există breasla „pietrarilor” și nici secretele meseriei lor.

EvZ: În condițiile din ziua de azi, mai are rost reconstrucția Notre-Dame?

Cristian Dicu-Sava: Restaurarea monumentelor are întotdeauna rost. Ne leagă de un trecut nebulos, pe care îl transformăm în mit pentru a avea puncte de referință în devenirea noastră.

 

Cristian Dicu Sava a absolvit Facultatea de Arhitectură în 1977. Printre multele proiecte pe care le-a realizat se numără şi transformarea Hanului lui Manuc în hotel de patru stele.