Reconstituirea

Nae Caranfil, regizorul şi scenaristul filmului "Restul e tăcere", ne propune o călătorie fabuloasă în Bucureştiul clocotitor al începutului de secol XX.

Restul e tăcere“, un film foarte apreciat de critici şi de public la festivalurile de gen şi propunerea României la Premiile Oscar 2009 pentru cel mai bun film străin al anului, va fi difuzat duminică, în premieră, de HBO. Este cea mai costisitoare producţie cinematografică realizată în ţara noastră după Revoluţie (2,4 milioane de euro) şi un omagiu adus începuturilor cinematografiei româneşti.

Pelicula e străbătută de o luminozitate aparte şi ne introduce în atmosfera începutului de secol XX, construită până în cele mai mici detalii, de la la firmele prăvăliilor şi trăsurile care invadau „Micul Paris“ până la costumele de epocă şi accesorii. Toate elementele de decor întregesc fericit povestea cu miez real, în centrul căreia se află Grigore Brezeanu, fiul unei vedete a Teatrului Naţional de acum un veac. Visul tânărului se concretizează în primul lungmetraj românesc, reconstituirea „Războiului Independenţei“ de la 1877. Filmul lui Brezeanu nu ar fi putut fi realizat însă fără sprijinul lui Leon Negrescu (Ovidiu Niculescu), producătorul cam smintit, care se crede protectorul divin al culturii româneşti.

Înduplecarea Regelui

„La finalul filmului rulează câteva cadre din «Independenţa României» (n.r. - pelicula filmată în 1912). Dacă le priveşti cu ochii de acum, au un aer comic, dar dacă te raportezi la epoca în care au fost filmate, au ceva înălţător şi emoţionant. Este unul dintre primele lungmetraje din lume, un proiect de o asemenea anvergură pentru vremea aceea nu are cum să nu te emoţioneze. Şi e cu atât mai emoţionant când te gândeşti că un flăcău de 19 ani, Grigore Brezeanu, a reuşit să-l înduplece pe rege să-i pună la dispoziţie mii de oameni, cai, uniforme, să realizeze aşa ceva într-o perioadă în care filmul era privit ca un lucru decadent, o distracţ ie a plebei“, spune Vizante.

Realizarea filmului „Restul e tăcere“ a început în 1988, când Nae Caranfil scria un scenariu care avea să-i aducă numeroase premii. Abia în 2006 scenariul a început să se concretizeze în film, iar în martie 2008, acesta a ajuns în sălile de cinema.

HBO aduce „Restul e tăcere“ în premieră pe micile ecrane, odată cu un interviu cu regizorul Nae Caranfil, programat înaintea filmului, la ora 20.00.

DUMINICĂ, 20.20, HBO