Evenimentul Zilei > Actualitate > Recomandări de la Garda de Coastă pentru evitarea aglomerației la granița cu Bulgaria, în minivacanța de Rusalii
Recomandări de la Garda de Coastă pentru evitarea aglomerației la granița cu Bulgaria, în minivacanța de Rusalii

Recomandări de la Garda de Coastă pentru evitarea aglomerației la granița cu Bulgaria, în minivacanța de Rusalii

Garda de Coastă a luat toate măsurile pentru reducerea timpilor de aşteptare şi asigurarea unui control operativ în cele cinci puncte de trecere frontieră de la granița cu Bulgaria, în minivacanța de Rusalii. Anul trecut, de Rusalii, punctele de trecere a frontierei române la granița cu Bulgaria de pe raza județului Constanța, au fost tranzitate de aproape 43.000 de persoane, precum și de 13.000 autoturisme.

În minivacanța de Rusalii se estimează creșteri ale traficului de persoane și mijloace de transport, în special la frontiera cu Bulgaria. Garda de Coastă anunță că, pentru evitarea aglomerărilor, a luat toate măsurile pentru reducerea timpilor de aşteptare şi asigurarea unui control operativ. În acest sens, va fi folosită la maxim capacitatea celor cinci puncte de trecere a frontierei şi, în cele mai aglomerate, se vor utiliza toate arterele de control disponibile, în limita configuraţiei acestora. Au fost dispuse măsuri de suplimentare a personalului Gărzii de Coastă până la capacitatea maximă permisă de infrastructura fiecărui punct de trecere, în funcţie de dinamica valorilor de trafic.

 

De asemenea, s-a solicitat autorităților de frontieră bulgare suplimentarea numărului de polițiști bulgari care efectuează controale la frontieră la intrarea și ieșirea din Bulgaria în această perioadă, iar în cadrul protocoalelor bilaterale, au fost stabilite măsuri comune astfel încât controlul de frontieră să se desfășoare cu operativitate. În plus, s-a solicitat Serviciului Poliției Rutiere al I.P.J Constanța prezența unui echipaj de poliție în vederea deblocării traficului în localitățile Vama Veche și 2 Mai. În acelaşi timp, au fost dispuse măsurile necesare pentru o supraveghere sporită a frontierei de stat, respectiv prevenirea şi combaterea migraţiei ilegale şi a contrabandei cu bunuri de larg consum.

 

Pentru evitarea aglomerărilor, Garda de Coastă recomandă turiștilor tranzitarea tuturor punctelor de frontieră existente la graniţă, astfel încât să se preîntâmpine apariţia suprasolicitărilor doar a unora dintre acestea, din cauza unui număr mare de călători, într-un timp foarte scurt. În sudul județului Constanţa, la graniţa cu Bulgaria, sunt cinci  puncte de trecere a frontierei cu specific rutier: Vama Veche – Durankulak; Ostrov – Silistra;

Negru Vodă – Kardam; Lipnița – Kainardja și Dobromir – Krushari, ultimele două pentru autoturisme cu greutate totală maxim admisă de 3,5 tone, cu program de funcționare între 08:00 și 20:00. În total, sunt disponibile 9 benzi de control pe sensul de intrare în țară, respectiv 10 benzi pe sensul de ieşire.

 

Participanții la traficul transfrontalier au la dispoziție aplicaţia Trafic On-line, dezvoltată de Poliţia de Frontieră Română, ce poate fi accesată pe pagina de internet  www.politiadefrontiera.ro. Această aplicaţie on-line prezintă o medie a timpilor de aşteptare în punctele rutiere de trecere a frontierei pentru anumite intervale de timp. Timpii de aşteptare sunt actualizaţi în timp real, fapt ce ajută utilizatorul să-şi reconfigureze traseul către un punct de frontieră ce înregistrează valori de trafic scăzute.

 

În perioada similară a anului trecut s-a constatat că în perioada minivacanței de Rusalii, punctele de trecere a frontierei române la granița cu Bulgaria de pe raza județului Constanța, au fost tranzitate de aproximativ 42.990 de persoane, precum și de 12.920 de mijloace de transport. Astfel, PTF Vama Veche, la frontiera cu Bulgaria, a fost cel mai tranzitat punct de trecere rutier de pe raza județului Constanța, de aproximativ 28.840 persoane și 8.000 mijloace de transport. Garda de Coastă anunță și posibilitatea achiziționării on-line de vignete, prin intermediul site-urilor web: www.bgtoll.bg  (acest site având și meniu în limba română) sau www.vinetki.bg,  precum și din punctele de frontieră, pentru toate categoriile de autovehicule, preţurile acestora rămânând neschimbate.