Recifele de corali sunt pe moarte

Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii a arătat ieri, la Poznan, că o cincime din recifele de corali ar fi dispărut deja de pe Glob din cauza creşterii acidităţii oceanelor, aceasta din urmă fiind legată de încălzirea globală, anunţă news.yahoo.

În prezent, toate recifele sunt ameninţate de schimbarea climatică, au mai spus specialiştii.

Cantitatea de dioxid de carbon şi de alte gaze cu efect de seră din atmosferă creşte şi este responsabilă, printre alte lucruri, de creşterea temperaturii oceanelor.

Aceste temperaturi în creştere provoacă albirea coralilor, dar dioxidul de carbon ameninţă recifele şi în alt mod.

Atunci când acestea absorb CO2 din atmosferă, se produce o reacţie chimică între acest gaz şi apă, prin care se produce acid carbonic.

Acest compus face ca apa să devină acidă, favorizând dizolvarea calciului şi a părţilor ce conţin calciu a numeroşi corali.

19% dintre recife ar fi dispărut deja în ultimii 20 de ani, potrivit Juliei Marton-Lefèvre, director general al UICN.

"Dacă emisiile de dioxid de carbon continuă în acest ritm, cea mai mare parte dintre recifele de corali care trăiesc astăzi vor dispărea într-o perioadă de timp cuprinsă între 20 şi 40 de ani", a mai spus ea cu ocazia conferinţei de la Poznan despre schimbarea climatică.

Dispariţia recifelor de corali, deja grav ameninţate de anumite metode de pescuit şi de poluare, ar fi o pierdere incomensurabilă pentru biodiveristatea acvatică.