RECHIZITORIU DNA: Dorin şi Alin Cocoş au făcut denunţuri în dosarul ANRP. "Suma remisă lui Diacomatu Sergiu, pentru cele patru dosare, era de 400.000 euro"

Dorin şi Alin Cocoş au formulat denunţuri în dosarul "ANRP", în care au fost trimişi în judecată fostul şef al ANI Horia Georgescu şi deputaţii Marko Attila Gabor şi Theodor Nicolescu.

Denunţurile au fost făcute la începutul lunii martie 2015, când Dorin şi Alin Cocoş se aflau în arest preventiv, iar declaraţiile lor cu privire la săvârşirea infracţiunii de luare de mită vor fi cercetate într-un dosar separat de dosarul trimis joi în instanţă de DNA, potrivit Agerpres.

  • Potrivit rechizitoriului întocmit de DNA, la data de 4 martie 2015, Dorin Cocoş a formulat un denunţ prin care a arătat că, în cursul anului 2010, a purtat o discuţie cu Constantin Slav, Nicolae Slav (veri prin alianţă cu fosta sa soţie, Olguţa Chiriac) şi Răzvan Constantin Dumitrescu, cărora le-a spus că are intenţia să cumpere drepturi litigioase rezultate din dosare de despăgubire de la anumite persoane care parcurseseră, în prealabil, procedura de judecată şi aveau soluţii favorabile emise de către Curtea de Apel Bucureşti, rămase definitive.

Despre aceste drepturi litigioase, Dorin Cocoş a arătat că a luat cunoştinţă de la fiul lui, Alin Cocoş, care, la rândul lui, primise informaţii în acest sens de la o persoană cu numele Sebastian Moise.

 

Cine este intermediarul

 

Intermediarul tranzacţiilor a fost Sebastian Moise, care i-a transmis, prin Alin Cocoş, pretenţiile financiare ale vânzătorilor de drepturi litigioase pentru unele imobile situate în judeţul Argeş.

Dorin Cocoş a arătat că a remis copii de pe actele privind drepturile litigioase lui Sergiu Diacomatu, care în acea perioadă deţinea funcţia de vicepreşedinte în cadrul ANRP - Comisia de fond funciar, pentru ca acesta să verifice legalitatea şi corectitudinea actelor respective.

Ulterior, Dorin Cocoş a cumpărat aceste drepturi, prin intermediul lui Constantin Slav, Nicolae Slav şi Răzvan Constantin Dumitrescu, deoarece nu a dorit ca numele său să apară în presă.

Dorin Cocoş mai susţine că le-a transmis celor 3 intermediari să se ocupe de depunerea actelor de revendicare la ANRP, aceştia fiind cei care au obţinut atât deciziile, cât şi titlurile de conversie.

Rugămintea lui Dorin Cocoș

Pentru soluţionarea cu prioritate a dosarelor de despăgubire, Dorin Cocoş l-a rugat pe Sergiu Diacomatu să urgenteze introducerea acestora în comisia de avizare. Drept urmare, dosarele au fost avizate într-un termen foarte scurt, în câteva zile sau câteva săptămâni.

Dorin Cocoş le-a mai spus procurorilor DNA că, pentru această intervenţie, Sergiu Diacomatu i-a solicitat, iar el i-a achitat acestuia, în două tranşe, suma de 400.000 euro, într-un birou situat în incinta Euro Hotels.

Denunțul lui Alin Cocoș

La rândul său, Alin Cocoş a formulat la DNA un denunţ, pe data de 3 martie 2015, prin care a arătat că, la sfârşitul anului 2010 sau începutul anului 2011, în timp ce se afla în biroul tatălui său din incinta Euro Hotels, a observat că acesta i-a dat lui Sergiu Diacomatu o sacoşă în care se afla o sumă de bani.

"După ce Diacomatu Sergiu a ieşit din birou, l-a întrebat pe Dorin Cocoş ce reprezintă aceşti bani, iar acesta i-a răspuns că s-a revanşat faţă de Diacomatu Sergiu, întrucât acesta îl ajutase în problema soluţionării unui număr de patru dosare de retrocedare aflate pe rolul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, dosare care erau înregistrate pe numele unor rude şi cunoştinţe ale acestora pe nume Slav Constantin, Slav Nicolae şi Dumitrescu Răzvan. Cocoş Alin a precizat faptul că a aflat, după aproximativ şase luni sau un an, că suma remisă lui Diacomatu Sergiu, pentru cele patru dosare, era de 400.000 euro", se mai arată în rechizitoriul DNA.

Alte disjungeri

Tot din dosarul ANRP, procurorii DNA au disjuns cercetările cu privire la alte dosare de retrocedare care apar în sesizările din 12 ianuarie 2015 şi 16 ianuarie 2015 ale Guvernului României - Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu şi cu privire la sesizarea din data de 10 martie 2015 a Guvernului României - Corpul de Control al Prim-Ministrului.

În plus, într-un dosar separat se vor efectua cercetări cu privire la săvârşirea infracţiunii de luare de mită, în legătură cu denunţurile făcute de Valentin Vişoiu, Şerban Florin Barbu şi Adrian Gheorghe Manole, dar şi cu privire la denunţul formulat de inculpatul Gheorghe Vişoiu.

Acuzațiile DNA

Fostul şef al ANI Horia Georgescu a fost trimis în judecată, în stare de arest preventiv, de procurorii DNA, pentru trei infracţiuni de abuz în serviciu, cu consecinţe deosebit de grave, fapte comise în calitate de membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din ANRP. Prejudiciul în dosar este de peste 84,5 milioane euro.

În acelaşi dosar au fost trimişi în judecată deputatul Cătălin Theodor Nicolescu, fost vicepreşedinte al ANRP, deputatul Marko Attila-Gabor, fost secretar de stat la Secretariatul General al Guvernului - Departamentul pentru relaţii interetnice la data faptelor, precum şi alte 9 persoane care, la data faptelor, făceau parte fie din Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor, din cadrul ANRP, fie aveau calitatea de experţi evaluatori autorizaţi.