Averile multimiliardarilor din Rusia au scăzut considerabil în cursul anului trecut, numai Oleg Deripaska pierzând 35 de miliarde de dolari.
Criza financiară i-a lovit puternic pe oligarhii ruşi, topul averilor din Rusia suferind modificări majore pe fondul pierderilor de zeci de miliarde de dolari înregistrate de aceştia. Potrivit clasamentului anual publicat ieri de revista rusă „Finans“ şi preluat de AFP, Mihail Prohorov a devenit cel mai bogat om din Rusia, cu o avere estimată la 14,1 miliarde de dolari, bani proveniţi în special din afaceri în metalurgie şi în domeniul financiar. Prohorov, aflat pe poziţia a 14-a în topul precedent, îl detronează pe Oleg Deripaska, care figurează acum abia pe locul al optulea, cu 4,9 miliarde de dolari. În vârstă de 43 de ani, Prohorov, este descris drept un playboy, fiind, printre altele, fondatorul revistei „Snob“.
Locul secund este ocupat de Roman Abramovici, patronul echipei londoneze de fotbal Chelsea, cu o avere de 13,9 miliarde de dolari. Podiumul este închis de magnatul oţelului, Vladimir Lisin, cu o avere estimată la 7,7 miliarde de dolari. Numărul miliardarilor s-a înjumătăţit
Problemele economice din ultimul an au evaporat o bună parte a sumelor deţinute de oligarhii ruşi. Dacă în 2007, averile cumulate din Top 10 se cifrau la peste 200 de miliarde de dolari, în 2008 au ajuns la 76 de miliarde. În plus, averile estimate ale deţinătorilor primelor trei poziţii din acest an, de circa 35,7 miliarde de dolari, sunt sub cele 40 de miliarde cu care Deripaska domina de unul singur clasamentele precedente. Estimările arată şi că numărul miliardarilor ruşi a coborât la mai puţin de jumătate, de la 101, anul trecut, la numai 49 în prezent.
Marele perdant este Oleg Deripaska, care şi-a văzut averea diminuată, în 2008, cu aproape 90%, la mai puţin de cinci miliarde. În vârstă de 41 de ani, Deripaska deţine, printre altele, compania Rusal, cel mai mare producător de aluminiu din lume. Potrivit „The Times“, Deripaska, un apropiat al premierului rus, Vladimir Putin, a fost aproape de a pierde participaţia de 25% din compania Norilsk Nickel. În ajutorul său a sărit însă banca de stat Vneshconombank, care i-a acordat un împrumut salvator de 4,5 miliarde de dolari.