Recepție la Paris. Iohannis, față-n față cu românii care l-au făcut președinte

Președintele s-a întâlnit marți seară cu românii care trăiesc în capitala Franței. La alegerile prezidențiale, mulți dintre aceștia au stat la cozi interminabile pentru a-l vota.

Ambasada României la Paris. Marți-seară. În jur de 200 de români, îmbrăcați elegant, îl așteaptă pe cel pentru care au stat la cozi kilometrice pe 16 noiembrie. Pentru sosirea lui au pregătit o sală specială, alta decât cea folosită la recepții de obicei. Pe scenă, un arajament de flori proaspete.

Corul de la coadă, pe scenă

„Ce îi doriți lui Klaus Iohannis?”, este întrebată o doamnă așezată chiar în primul rând. Este Mariana Negulescu, stabilită la Paris de 25 de ani, care s-a ocupat, printre altele, de asigurarea traducerii atunci când fostul șef al statului Traian Băsescu se afla în vizită la Paris. „Îi doresc succes, să aibă același calm pe care îl are întodeauna”, spune Negulescu. Nu aflase, probabil, de ieșirea nervoasă de pe aeroport a președintelui Klaus Iohannis, care își aruncase haina pe mașină, nemulțumit că nimeni nu s-a ocupat de chestiunile de protocol.

„Ăsta-i corul care ne-a cântat la coadă!”, reacționează Mariana Negulescu când pe scenă urcă un grup de tineri. „Am stat la primul tur al alegerilor prezidențiale patru ore și jumătate la coadă, iar ei ne-au cântat tot folclorul românesc”, își amintește Negulescu.

„Uite-l și pe Răzvănel!”

În sală intră oficialii de la București. „Ia, uite-l pe Mihalache! Este controversat la București, dar l-au pus șef la Cancelaria prezidențială. Uite- o și pe madam Bran (n.r.- Tatiana Niculescu Bran). O vezi? Este cea cu albastru. A făcut gafa aia cu Cotroceniul. A, uite-l și pe Răzvănel (n.r.- Mihai Răzvan Ungureanu)”, îi prezintă un domn unei doamne delegația prezidențială.

Până la sosirea lui Klaus Iohannis, vedetă este omul de afaceri Ion Țiriac. Luat cu asalt de jurnaliști, acesta își dă cu părerea despre votul din diaspora de la prezidențiale. „Nu dau vina pe nimeni, a fost de vină cineva în orice caz, nu apăr pe nimeni. Nu știu cine a fost de vină. De vină a fost sigur cineva în orice caz, iar cei care au stat aici la cozile enorme bineînțeles că aveau tot dreptul să fie supărați”, declară Țiriac. Omul de afaceri mai spune că a sperat întotdeauna să aibă „un președinte arbitru principal, nici apărător, nici jucător, nici atacant”, când în sală își face apariția Iohannis de mână cu soția sa.

Doar doi invitați jigniți de funcționarii ambasadei au venit la recepție.

Se aud ropote de aplauze. Corul de pe scenă intonează imnul României. Iohannis stă cu mâna la inimă. Se cântă și în sală. Șeful statului le mulțumește pentru primirea călduroasă. „Sunteți aici doar o mică parte dintre cei care trăiesc și muncesc în Franța. Mi-ar fi plăcut să-i cunosc pe cât mai mulți și sper să o fac în timp și cu alte ocazii. Situații precum cea din noiembrie nu au voie să se repete. Dacă vrem ca cetățenii români să fie respectați în Europa și în lume, noi trebuie să fim primii care îi respectăm”, spune Iohannis. Răsună, iar, aplauze. „Scurt și la obiect”, conchide cineva.

„Domnule președinte, vreeeem și noi o poooză”

Apoi, Iohannis și soția sa au coborât în sală, unde i-au salutat pe invitați, le-au răspuns întrebărilor și președintele a dat chiar autografe pe cartea lui „Pas cu pas’’ pe care unii o aveau la ei. „Domnule președinte, vreeeem și noi o poooză”, se tânguiesc două doamne în cor. Din păcate, Iohannis nu le aude. Pe drumul spre ieșire primește în dar primul număr al revistei „Charlie Hebdo”, de după atentatele teroriste. Carmen Iohannis a fost impresionată de primire. „Românii de la Paris și-au păstrat căldura de acasă”, spune Prima Doamnă.

„Indezirabili”

La petrecere au fost doar doi dintre cei vizați de scandalul de săptămâna trecută, în care ICR a trimis alături de lista de invitați și un document intern în care unii dintre invitați erau catalogați „scârboși” sau „indezirabili”. „E rușinos că se întâmplă asta, pentru că reprezintă România, ne reprezintă pe noi, eu ca cetățean simplu vin aici și plătesc niște taxe”, spune unul dintre cei vizați de descrierea nefericită . „E un fapt extrem de greșit când cineva își permite să aducă o calomnie asupra altei persoane. Ambasada are dreptul de a te respecta nu de a te ignora”, declară și celălalt. Despre incidentul de la ICR, ambasadorul Bogdan Mazuru a spus că a trimis explicații la MAE și, dacă va fi nevoie, va merge și la București. „A fost o mare gafă a unor diplomați de la Paris. Nu decid eu demiterea sau nedemiterea lor”, a mai spus acesta.

Francezii și-au cerut scuze pentru episodul cu paltonul

Potrivit unor surse din delegația prezidențială, ofițerii francezi însărcinați să asigure protecția pe aeroport și în mașina familiei prezidențiale, care l-au făcut pe Klaus Iohannis să-și iasă din fire, s-au scuzat ulterior pentru gafă. Șeful statului s-a enervat marți-dimineață, la sosirea pe aeroportul din Paris, pentru că, deși se aflau doi ofițeri lângă el, unul în dreapta și celălalt în stânga, nu a schițat niciunul vreun gest când l-au văzut că stătea încurcat cu paltonul în mână, iar soția sa s-a îndreptat singură spre mașină. Abia după ce Iohannis și-a aruncat haina pe mașină, francezii au realizat că au gafat.