RECAPITALIZAREA BĂNCILOR. Ce înseamnă asta?

Băncile europene au nevoie să aducă noi capitaluri de la acţionari pentru a acoperi cu ajutorul acestora eventualele pierderi pe care le-ar putea suferi din cauza creditelor pe care le-au acordat şi în legătură cu care există riscul să nu le mai fie rambursate.

Nevoia de fonduri vine atât din necesitatea de a asigura stabilitatea financiară a băncilor, cât şi a deponenţilor, care au dechis depozite la banca respectivă şi trebuie să îşi poată lua banii înapoi.

Valoarea capitalurilor pe care băncile trebuie să le aducă de la acţionari sunt stabilite în funcţie de cât de multe credite riscante au acordat acestea în perioada anterioară.

Instituţiile care au investit în titluri de stat ale unor ţări cu probleme sau chiar în credite de consum, segmente unde au existat cele mai multe restanţe, se consideră că au credite mult mai riscante în portofolii decât unele care au investit în titlurile de stat ale unor ţări care îşi plătesc datoriile fără probleme sau în credite ipotecare, care sunt susţinute de garanţii pe care banca le poate executa dacă împrumutul nu mai este rambursat.

Odată cu criza datoriilor suverane din zona euro şi nu numai, bănci care au crezut că, investind în titluri de stat, au făcut un plasament sigur, au descoperit că nu era tocmai aşa. State importante, cum ar fi Italia sau Spania, reuşesc să îşi achite tot mai dificil datoriile. Situaţia băncilor care cumpăraseră titluri de stat greceşti este şi mai delicată, după ce liderii europeni au decis să-i şteargă 50% din datorie.

Soluţiile pentru recapitalizare

Luate prin surpridere de evoluţia crizei, băncile care au creditat aceste ţări se văd puse acum în situaţia de a aduce fonduri suplimentare pentru a acoperi viitoarele pierderi, bani de care este posibil ca acţionarii să nu dispună.

Soluţia care le mai rămâne la îndemână în această situaţie este aceea de a vinde o parte din bancă, pentru a face rost de capitaluri. Şi în România, multe bănci mamă au luat decizia de a-şi restrânge activitatea sau chiar de a părăsi piaţa locală atât pentru a face rost de bani, cât şi pentru a se muta în alte zone cu perspective mai bune de creştere economică.

Spre exemplu, atât RBS Bank, cât şi ATE Bank şi-au anunţat intenţia de a lichida afacerile pe piaţa locală. Volksbank a vândut aproape toate diviziile pe care le deţinea în ţări din afara Austriei, însă nu şi pe cea din România. Recent, acţionarii majoritari ai Bancpost au părăsit piaţa din Polonia.

Băncile româneşti, bine capitalizate

Până acum, autorităţile europene au cerut băncilor să arate că dispun de capital propriu care să acopere circa 8% din activele (credite şi alte plasamente) "ponderate la risc". Acum însă, autorităţile europene intenţionează să ridice acest nivel la 9%.

Vestea bună pentru noi este că Băncile din România sunt bine capitalizate şi deţin, ca medie pe sistem, circa 14% capitaluri proprii, după cum spunea, ieri, Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI în România.

Iar preşedintele României, Traian Băsescu, a declarat, aseară, că a fost adoptată de către Consiliul European declaraţia de recapitalizare a băncilor, toate statele primind garanţia că subsidiarele băncilor-mamă din alte state îşi vor menţine capitalurile şi în anii care urmează.

În plus, în România există un fond de grantare a depozitelor din sistemul bancar care poate depăgubi orice deponent cu până la 100.000 de euro din suma economisită. Depozitele de până la 100.000 de euro reprezintă peste 90% din totalul economiilor românilor.

Teste de stres pentru bănci

La jumătatea lui iulie, Autoritatea Bancară Europeană (ABE) a derulat teste de stres în cadrul băncilor din UE. În urma acestor teste, s-a descis că o instituţie financiară din Austria, trei din Grecia şi cinci din Spania trebuie să-şi majoreze capitalurile până la sfârşitul anului.

Instituţiile financiare care au picat testele europene de stres sunt Oesterreichische Volksbanken AG din Austria, băncile greceşti EFG Eurobank Ergasias SA, ATE Bank (Agricultural Bank of Greece), bănci care sunt prezente şi pe piaţa locală. Totodată, au picat testul mai multe bănci spaniole. Este vorba despre Banco Pastor SA, Caja de Ahorros del Mediterraneo, Banco Grupo Caja3, Catalunya Caixa şi Unnim.

În prezent, ABE pregăteşte noi teste de stres pentru bănci.

Citiţi şi:

  • Traian Băsescu la Bruxelles: Statele UE au primit garanţia că băncile-mamă îşi menţin capitalurile
  • SUMMITUL DECISIV din zona euro. Statele au ajuns la un acord privind recapitalizarea băncilor
  • Angela Merkel şi Nicolas Sarkozy discută despre recapitalizarea băncilor europene