Reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda vor fi gata peste 7 ani

Constructia reactoarelor 3 si 4 de la Centrala nucleara de la Cernavoda va incepe cel mai probabil la inceputul anului viitor si va dura pana in 2014.

Costul total al investitiei va fi de 2,2 miliarde de euro. Cea mai mare parte a investitiei, adica 1,5 miliarde de euro, va fi finantata dintr-o emisiune de obligatiuni, se arata in proiectul privind strategia energetica pe care Ministerul Economiei il va lansa in cateva luni. Ministrul de resort, Varujan Vosganian, a declarat ieri ca acestea vor fi emise de compania care va construi reactoarele si care va avea ca actionari producatorul roman de electricitate, Nuclearelectrica, si un grup de investitori cooptati.

Potrivit ministrului, niciun actionar nu va detine pachetul majoritar. Firmele private vor avea impreuna cel putin 30% din capital, ceea ce inseamna 700 de milioane de euro.

Nuclearelectrica, aflata in totalitate in proprietatea statului roman, va detine aproape 30% din companie si va urma sa participe cu activele de la cele doua reactoare, lucrarile si serviciile pregatitoare. Firmele participante la constructia reactoarelor 3 si 4, ale caror nume sunt tinute inca secret de Vosganian, isi vor recupera investitia prin achizitionarea energiei la pret de producator. Curentul produs de centrala nucleara este mult mai ieftin decat cel de la termocentrale, care utilizeaza combustibili solizi sau hidrocarburi. 

Cine ar putea investi

In etapa negocierilor pentru constructia celor doua reactoare au fost admise 13 companii sau consortii, si anume Alro Slatina, AES Corporation SUA, consortiul TESS Conex-ASAM-Iasi, consortiul Ansaldo Italia - AECL Canada, consortiul Unit Investments Luxemburg - Dogan Enerji Yatirimlari/Dogus Holding Turcia, Electrabel Belgia, Electrica Bucuresti, ENEL Italia, E.ON Energie Germania, Gabriel Resources Canada, Iberdrola Spania, KHNP Coreea de Sud si RWE Power Germania.

In strategia energetica se mentioneaza ca, in 2014, aproape 30% din energia electrica va fi produsa la Cernavoda. Pe primul loc va ramane cea hidro, care va avea o pondere de 33%. Diferenta va fi asigurata de energia termo. In acest an, mai exact la sfarsitul lunii aprilie, reactorul 2 de la Cernavoda va incepe sa produca, urmand ca in septembrie acesta sa functioneze la capacitate maxima.