Evenimentul Zilei > International > REACȚII în urma dispariției liderului cubanez Fidel CASTRO: „Simbolulul unei epoci”, „A întărit țara în cursul celei mai dure blocade americane”
REACȚII în urma dispariției liderului cubanez Fidel CASTRO: „Simbolulul unei epoci”, „A întărit țara în cursul celei mai dure blocade americane”

REACȚII în urma dispariției liderului cubanez Fidel CASTRO: „Simbolulul unei epoci”, „A întărit țara în cursul celei mai dure blocade americane”

Vestea decesului liderului istoric al Cubei, Fidel Castro a stârnit numeroase reacții printre cei mai cunoscuți lideri ai lumi. Aceștia i-au adus sâmbătă un omagiu lui Fidel Castro, decesul său stârnind însă și amintirea 'deziluziilor' pe care le-a provocat în îndelungata sa carieră.

"Acest om de stat emerit este pe bună dreptate considerat simbolul unei epoci din istoria modernă a lumii", a afirmat președintele rus Vladimir Putin într-un mesaj transmis actualului președinte cubanez, Raul Castro, precizând că 'Fidel Castro "era un prieten sincer și de încredere al Rusiei".

Fidel Castro a "întrupat revoluția cubaneză, în speranțele pe care le-a deșteptat, apoi în deziluziile pe care le-a provocat", a fost mesajul președintelui francez, François Hollande, la câteva ore după anunțul decesului liderului cubanez. "Actor al Războiului Rece (…), el a reprezentat pentru cubanezi mândria respingerii dominației străine", a adăugat Hollande în comunicatul Palatului Elysee.

Șeful guvernului spaniol, Mariano Rajoy, a vorbit despre "statura istorică" a lui Fidel Castro, amintind impactul acestuia pentru Cuba și "marea influență" în regiune.

"Fidel a rezistat și și-a întărit țara în cursul celei mai dure blocade americane, când exista o presiune monumentală asupra lui, și a putut (…) să-și conducă țara pe calea dezvoltării independente", a afirmat ultimul lider al Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov, citat de agenția Interfax.

La rândul său, președintele socialist al Venezuelei, Nicolas Maduro, a lansat sâmbătă un apel la "continuarea moștenirii" părintelui revoluției cubaneze, amintind relația strânsă care unește cele două țări. "Toți revoluționarii din lume trebuie să-i ducem mai departe moștenirea și steagul de independență, de socialism, de patrie umană", a scris Maduro pe pagina sa de Twitter.

"O pagină importantă a istoriei politice mondiale se întoarce', punând capăt 'definitiv Războiului Rece care a divizat atât popoarele în secolul trecut", a reacționat premierul belgian Charles Michel. 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: