Semnalul dat de ExxonMobil că se va retrage din România, că nu va continua explorarea și exploatarea zăcămintelor, va duce la dinamitizarea securității energetice a țării și creșterea dependenței de gazul rusesc.
Această supoziție vine din partea deputatului PNL Virgil Popescu, membru al Comisiei de Industrii din Camera Deputaților. Potrivit acestuia, Ministerul de Finanțe a trimis Comisiei de Industrii o evaluare a impactului bugetar din aplicarea Ordonanței 7/2013 asupra exploatărilor offshore din care statul câștiga în perioda 2020-2050, 500 milioane de lei anual, adică 15 milarde de lei în 30 de ani. „Nu mai vorbim că aplicarea OUG 7 înseamna o impozitare mai mare decât cea pe care domnul Dragnea ne-a spus că o vor plăti operatorii offshore prin legea aprobată de PSD si ALDE”, a spus Popescu.
Deputatul liberal mai susține că nu se susține ipoteza potrivit căreia 50% din gazul românesc se va vinde în țară. „Ce îi împiedecă pe unguri să cumpere gazul românesc de pe platformele de tranzacționare din România sau prin contracte bilaterale încheiate cu operatorii offshore. Cred că domnul Dragnea ar trebui să ne spună dacă a avut înțelegeri Guvernul de la Budapesta pe această temă, pentru că este ciudat că nu a reacționat la provocările la adresa României ale ministrului de Externe ungar. Nu are importanță cine umpără gazul, ci are importanță ca totul să fie transparent și prețul să fie corect. Această lege alungă investorii străini din Marea Neagră și crește dependența României de gazul rusesc”, a afirmat Virgil Popescu.
Legea offshore a fost votată, luni seara, de Camera Deputaților, for decizional, cu 175 de voturi pentru, 30 împotrivă şi 30 de abţineri.