Vladimir Zelenski s-a situat pe primul loc în aproape toate regiunile din Ucraina, cu excepția Lvov. 

Conform Comisiei Centrale Electorale, prezența la vot a fost de 62,07%.

Președintele Petro Poroşenko și-a recunoscut încă de duminică seara înfrângerea, înainte ca rezultatele să fie făcute publice. 

„Părăsesc funcţia, însă vreau să fie foarte clar că nu voi ieşi din politică”, a declarat Poroşenko, recunoscând astfel că a pierdut în al doilea tur al alegerilor. „Voi accepta dorinţa poporului ucrainean”, a scris acesta pe Twitter, informează news.ro. 

„Am reuşit împreună”, a transmis Zelenski în timp ce se afla la sediul său de campanie. Acesta a mulțumit soției, părinților şi echipei de campanie.

„Mulţumesc tuturor cetăţenilor ucraineni care m-au votat dar şi celor care nu au făcut-o. Promit că nu o s-o dau în bară”, a declarat el.

Zelenski  a fost felicitat de la preşedintele american Donald Trump, precum şi de la preşedintele francez Emmanuel Macron.

Zelenski va prelua conducerea unei ţări care are de gestionat mai multe provocări, printre care şi situația precară a economiei şi un război cu separatiștii pro-Rusia din estul ţării în urma căruia au murit peste 13.000 de persoane.

Zelenski  este cunoscut pentru faptul că a jucat într-un serial de televiziune din Ucraina. În serial, Zelenski portretizează un profesor care este ales neașteptat drept noul președinte după ce un discurs al său anti-corupție este postat online de studenți.

 

Te-ar putea interesa și: