Fondul Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei a pierdut un proces deschis în urmă cu 16 ani.
Acţiunea în justiţie a dat câştig de cauză Romsilva care solicitase Bisericii să returneze în patrimonial statului un fond forestier de 166 813 hectare din zona Bucovinei.
În urma acestui deznodământ, a intervenit Gigi Becali care a luat, cum era de aşteptat, apărarea Bisericii.
"Eu nu comentez din punct de vedere tehnic pentru că nu știu situația juridică. Doar atât știu, că Biserica dacă nu avea dreptate nu depunea această acțiune. Și mai știu că era a Bisericii, era o ușurare pentru Biserică pentru că avea o avere pe care ar fi drămuit-o așa încât să poată să își facă activitatea cu credincioșii. Pentru că ce face Biserica? Mai mult case de bătrăni, de copii, acte de caritate.
Judecătorul dă cum îi place lui. De exemplu, dacă judecătorul era de o altă religie, ce să îi dau bă la ortodocși, nu îi dau. La România e după ureche, cum vrea el, cum se scoală el dimineața așa dă.
Eu, la un moment dat, mă interesasem și cam știam, nu mai țin bine minte, dar știam, s-a făcut o greșeală în privința acestui proces. Pentru că mi se pare că Episcopia Moldove, ÎPS Teofan a câștigat un proces și are nu știu câte zeci de mii de hectare în proprietate și nu ar fi urmat aceeași cale și în Bucovina, care sunt în aceași situație juridică, și ar fi câștigat. S-au făcut niște greșeli am înțeles.
Să vă mai spun încă ceva, când te judeci cu statul în România, cam câștiga statul", a comentat Gigi Becali la B1.
Potrivit Agerpres, procesul a fost intentat în urmă cu 16 ani de Fondul Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei, care a cerut recunoașterea dreptului de proprietate pentru cele 166.813 de hectare, aflate în județul Suceava.
'Litigiul s-a judecat în acești ani la mai multe instanțe din țară, în mai multe cicluri procesuale, la Curtea de Apel Suceava, Curtea de Apel Galați, Curtea de Apel Timișoara, Curtea de Apel Cluj, precum și Înalta Curte de Casație și Justiție. Acțiunea Fondul Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei a fost respinsă definitiv de Curtea de Apel Cluj și irevocabil de Înalta Curte de Casație și Justiție acum trei ani, iar calea extraordinară de atac a revizuirii a rămas irevocabilă în acest an, prin Decizia 192 a Înaltei Curți de Casație și Justiție', se arată în comunicatul citat.
Potrivit sursei citate, în cursul anului trecut, juriștii RNP — Romsilva au reușit să păstreze în proprietatea publică a statului român încă 21.387 de hectare de fond forestier, cele mai multe în județele Buzău (2.754 de hectare), Gorj (2.622 de hectare) și Argeș (1.276 de hectare).
În urma aplicării legilor pentru restituirea proprietăților, fondul forestier proprietate publică a statului, administrat de Romsilva, s-a diminuat la 3,14 milioane de hectare, adică aproape 49% din totalul fondului forestier național, notează Regia.