Evenimentul Zilei > Actualitate > Reacție în cazul Ditrău. „Comunitatea locală va ieși șifonată și îngenuncheată”
Reacție în cazul Ditrău. „Comunitatea locală va ieși șifonată și îngenuncheată”

Reacție în cazul Ditrău. „Comunitatea locală va ieși șifonată și îngenuncheată”

Economistul Dan Diaconu, unul dintre cei mai urmăriți analiști de pe rețelele de socializare, și-a exprimat punctul de vedere vizavi de eveniementul de la Ditrău, unde localnicii s-au răzvrătit împotriva a doi emigranți din Sri Lanka.

Așa cum în cazul propriei locuințe e dreptul proprietarului de a primi sau de a nu primi pe cineva în gazdă, la fel stau lucrurile și cu comunitățile locale. E dreptul lor să accepte sau să respingă pe cine doresc. În toată treaba asta nu e vorba de rasism, ci pur și simplu de modul în care înțelegi să-ți trăiești viața.

Personal am toată admirația pentru cultura arabă, îmi place să vizitez Orientul Mijlociu, îmi plac oamenii și, de multe ori, îmi prelungesc șederile acolo inventând diverse motive deoarece, pur și simplu, mă simt bine. Asta însă nu înseamnă că ar trebui să fiu de acord ca de mâine să-mi facă un cartier arab lângă casă. Sub nicio formă! Am făcut această precizare pentru ca cei cu creierii mai fierbinți să înțeleagă nuanțele. Rasist ești atunci când urăști o rasă, nu când încerci să-ți protejezi propria rasă/comunitate sau când vrei să-ți conservi obiceiurile.

Întorcându-ne la evenimentele din Ditrău voi spune doar că reacția comunității ține de dreptul său de a accepta sau nu pe cineva. Așa cum în casă nu bagi pe oricine, la fel se întâmplă și-n comunitatea din care faci parte.

Așa cum am mai spus și într-o postare anterioară, Ditrău e un caz școală instrumentat strict pentru a fabrica acordul românilor în ceea ce privește imigranții. Duduia aia e vârful de lance al operațiunii și are un scop extrem de precis. De altfel asta se vede limpede prin provocările pe care le instrumentează; zilele trecute poza eroic în timp ce anunța că urmează să mai aducă alți srilankezi. Orice om normal care conduce o afacere se gândește să nu-și distrugă piața pe care activează. Doamna respectivă vinde pâine în Ditrău și, la modul logic, ar trebui să-i pese de opiniile clienților săi. Mai mult, ar trebui să facă totul pentru a nu-i supăra.

PAGINA ANTERIOARA CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE