REACȚIA lui FLORIN IORDACHE despre „Opinia Preliminară” a Comisiei de la Veneția

Florin Iordache a ținut să precizeze că Parlamentul va trimite la toamnă un punct de vedere Comisiei de la Veneţia, cu privire la „Opinia preliminară”.

„E o opinie preliminară. Cuprinde şi puncte bune şi puncte care mai pot fi îmbunătăţite până la opinia finală din luna octombrie. Noi fără îndoială trebuie să rămânem în contact cu Comisia de la Veneţia, cu cei care vor redacta opinia finală. Fără îndoială, vom trimite un punct de vedere la acele observaţii care există în acest moment în opinia preliminară, dar ca principiu, România ţine cont de opinia Comisiei de la Veneţia”, a declarat Florin iordache.

Întrebat dacă asta înseamnă că după opinia finală a Comisiei de la Veneţia, Parlamentul va face modificările recomandate de acest for european, deputatul PSD a răspuns.

„Fără îndoială, România întotdeauna a ţinut cont şi repet, ţine cont de opinia Comisiei de la Veneţia, dar aici sunt şi chestiuni care vizează o necesitate a modificării Constituţiei, o necesitate a altor legi şi aşa mai departe. Opinia Comisiei de la Veneţia cuprinde multe lucruri bune, care întăresc, de la separarea carierelor, până la necesitatea modificărilor legilor justiţiei şi acolo unde sunt în acest moment observaţii, vom veni cu primul punct până la începutul toamnei, undeva până în septembrie, vom veni şi noi cu un punct de vedere, Parlamentul, fără îndoială şi Ministerul Justiţiei va avea un punct de vedere, astfel încât opinia finală din luna octombrie să cuprindă cât mai puţine remarci vizavi de legile justiţiei”.

Comisia de la Veneţia arată între altele că noile prevederi ar putea conduce la o presiune excesivă asupra magistraţilor, subminând independenţa sistemului judiciar. Întrebat dacă i se pare excesivă această opinie, Florin Iordache a răspuns.

„Fără îndoială, pentru că dacă discutăm despre independenţa procurorilor, ea este clar stabilită prin lege. Noi nu am făcut decât să întărim prin separarea carierelor sau prin celelalte modificări din cele trei legi, vrem o justiţie independentă şi mă refer aici independenţi judecătorii, atunci când dau soluţii, independenţi procurorii, atunci când analizează dosarele. Cu toţii eu cred că dacă citim mult mai aplicat răspunsul preliminar al Comisiei de la Veneţia, vom avea un alt punct de vedere”.