Evenimentele petrecute în ultima perioadă în România au stîrnit indignarea oamenilor care au fost pe scena poltiică. Unul dintre cei mai vehemenţi a fost Emil Constantine, fostul preşedinte al României în perioada 1996-2000.
Fostul preşedinte al României, Emil Constantinescu, a făcut o radiografie dură a actualei societăţi româneşti şi s-a declarat dezamăgit ca trecutul recent al ţării continuă să rămînă o enigmă pentru români.
Primii criticaţi de către Constantinescu au fost istoricii şi politologii, afirmînd despre ei că au pus umărul la bătăia de joc care există faţă de cei care şi-au pierdut vieţile pentru ca românii să îşi recapete independenţa. "Întrebările importante, timp de 27 de ani, nu ştiu de ce, nu au fost puse aproape de nimeni. (...) Când spuneam că sunt anumite întrebări care nu au fost puse, mă refer în special la incapacitatea istoricilor şi politologilor români - şi aici sunt foarte ferm - de a lămuri conceptele şi de a ne spune adevărul despre istoria pe care am trăit-o, începând cu Revoluţia (...). Ne-am bătut joc de sacrificiul oamenilor, ne batem joc mereu de tot ce am făcut bun şi este o mare ruşine (...) pentru toţi politologii români că nu au reuşit să lămurească anumite concepte: ce s-a întâmplat cu Revoluţia, ce au fost loviturile de stat, ce au fost mineriadele. Toate au rămas la un nivel de superficialitate - pentru mine - îngrozitor"
Fostul preşedinte a criticat şi modul în care responsabilii au clasat dosarele privind Revoluţia şi mineriadele. "CEDO a condamnat statul român în mod repetat să plătească sume din ce în ce mai mari - şi care pot deveni uriaşe chiar pentru bugetul naţiunii - pentru că nu s-au anchetat şi nu s-au judecat nişte lucruri care erau foarte clare. (...) În momentul în care am părăsit Preşedinţia, s-au închis toate dosarele şi din nou a început acest hăţiş de interese să ascundă tot adevărul. Aceasta este indignarea cea mai mare pe care o am"
"România nu parcurge în acest moment o criză economică reală - şi nu a parcurs-o niciodată - nici o criză politică, pentru că până la urmă există instituţiile, lucrează cum lucrează, la limită... dar este o profundă criză morală. Aceasta este problema. Nu poţi să construieşti o societate pe minciună, pe minciună din ce în ce mai mult acceptată, cu acest păienjeniş pe care nimeni nu îndrăzneşte să-l rupă. Şi iată că acum se face prin procuratură - dacă se va face",
Constantinescu şi-a lăudat colaboratorii din perioada mandatului său şi a punctat că actuala societate trăieşte într-o degringoladă totală.
"Eu nici nu pot să mă uit la televizor pentru că nimeni nu i-a luat să îi pună în ordine: Curtea Supremă de Justiţie, Procuratura Generală, serviciile... Niciunul dintre cei pe care i-am numit nu au făcut vreo ilegalitate. Nu s-au îmbogăţit. Astăzi trăiesc ca şi mine, dintr-o pensie. Nu au ceasuri, maşini, vile. Dar acest fapt este o insultă pentru foarte mulţi care nu vor să accepte aşa ceva. E mult mai bine să spui: 'Toţi au furat, toţi au minţit, toţi au fost ticăloşi. Atunci şi noi mai putem să face câte ceva. Problema tineretului e problema mea. Pentru că noi ne vom duce (...) Este foarte greu pentru o generaţie tânără să nu aibă niciun model, să creadă că totul e mizerie, că totul e minciună, că nimeni nu poate să fie corect. Acesta e lucrul care duce la o confuzie generalizată în societatea românească, o confuzie a valorilor", a mai declarat fostul şef al statului, conform agerpres.ro.