Scriitorul Romulus Rusan, soțul poetei Ana Blandiana, ne-a dezvăluit un episod halucinant din perioada comunistă, care-l are în prim-plan pe „cel mai iubit fiu al poporului” din acea perioadă sumbră, nimeni altul decât Nicolae Ceaușescu.

„În 1980 Ceaușescu fusese nominalizat la premiul Nobel pentru Pace. Pe 13 octombrie urma să se anunțe câștigătorul, iar el, care participa la o ședință cu scriitorii în acea zi, aștepta cu sufletul la gură răspunsul din Suedia. Tocmai critica grupul nostru, când a apărut cineva și i-a dat vestea”.

Romulus Rusan, co-fondatorul Memorialului Sighet, a păstrat intact momentul delicat: „Ceaușescu a primit știrea extrem de prost! Nu câștigase el premiul Nobel pentru Pace, evident, dar cred că avea așteptări foarte mari. Eșecul l-a dezamăgit atât de tare încât și-a continuat discursul în tonuri furibunde. Era vehement, rău. Partidul Comunist a șters acest discurs, n-a fost niciodată publicat. Suna cam așa: „Tovarăși, partidul ajută literatura ca să fie sprijinit de literatură. Am fost informat că ce se discută ziua la Uniunea Scriitorilor, seara se transmite la Europa Liberă! Este impardonabil, de neiertat! Vom lua măsuri dure!”. Probabil aveau pe cineva care dădea telefon și informa”.

Reacția lui Ceaușescu după dezamăgirea legată de Premiul Nobel a fost devastatoare pentru tagma oamenilor de cultură din România acelor ani. La doar câteva luni, dictatorul desființa pur și simplu Uniunea Scriitorilor, care n-a mai existat din 1981 până în 1989!

 

Te-ar putea interesa și: