Dosarul adoptării ordonanței 13 de către Guvernul Grindeanu a intrat în atenția procurorilor de la Parchetul General, după ce Direcția Națională Anticirupție (DNA) a declinat competența cercetărilor în acest caz. Procurorii Înaltei Curți au anunțat ce fapte sunt cercetate în acest caz, chiar în ziua numirii în funcție a noului ministru al Justiției, Tudorel Toader.
Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, condus de Augustin Lazăr, are, de astăzi, misiunea de a lămuri cazul celebrei ordonanțe 13, de midificare a codurilor penale, care a scos sute de mii de români în stradă.
Parchetul General a anunțat că pe rolul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică s-a înregistrat astăzi, 27 februarie 2017, cauza cunoscută generic sub denumirea „Adoptarea Ordonanței 13”, ca urmare a declinării acesteia de către Direcția Națională Anticorupție.
Procurorii Parchetului General au transmis că în dosar au rezultat indicii cu privire la săvârșirea mai multor infracțiuni, respectiv:
favorizarea făptuitorului;
prezentarea cu rea-credință de date inexacte, Parlamentului sau Președintelui României cu privire la activitatea Guvernului sau a unui minister, pentru a ascunde săvârșirea unor fapte de natură să aducă atingere intereselor statului, prev. de art. 8 alin 1 lit. b din Legea 115/1999;
sustragerea sau distrugerea de înscrisuri;
sustragerea sau distrugerea de probe ori înscrisuri;
fals intelectual.
Din comunicatul Parchetului General reiese că, „inițial, dosarul a fost înregistrat pe rolul Direcției Naționale Anticorupție, în care procurorii, în temeiul art. 315 alin. 1 lit. b din CPP, cu referire la art. 314 alin. 1 lit. a din CPP, raportat la art. 16 alin. 1 lit. a din CPP, văzând și dispozițiile art. 63 din CPP, cu referire la art. 40 alin. 1 din CPP și art. 50 din CPP, au dispus, prin ordonanța din 24 februarie 2017, clasarea cauzei având ca obiect infracțiunea prev. de art. 13 din Legea nr. 78/2000, precum și disjungerea și declinarea acesteia în favoarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție spre competentă soluționare, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor anterior menționate”.
„În cauză urmează a fi efectuate cercetări în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor de fapt şi stabilirii răspunderii penale”, se mai arată în comunicatul Parchetului General.