Războiul stelelor devine realitate. Anunțul lui Trump. Cum depinde viața noastră de spațiu

Războiul stelelor devine realitate. Anunțul lui Trump. Cum depinde viața noastră de spațiu

Deși încă se află la început, proiectul demarat de Trump ar asigura dominația SUA și în acest domeniu. „Forța spațială” a primit deja un buget de sute de miliarde de dolari pentru a prinde contur cât mai rapid.

Se știe deja că președintele SUA, Donald Trump, dorește să exceleze în toate domeniile, dar mai ales să-și domine adversarii, motiv pentru care se poate mândri cu mai multe „divizii speciale de forțe” terestre dar și navale.

În ultimul plan elaborat, Trump dorește să domine și scena spațială, motiv pentru care a mai înființat o „divizie” și anume „Forța Spațiului”.

Trump a promulgat vineri crearea unei astfel de „Forțe” și a semnat o nouă lege prin care acordă acestui proiect o finanțare de peste 700 de miliarde dolari.

Ne puteți urmări și pe Google News

Care este rolul Forței Spațiale

Este foarte clară importanța acestui „nou teren” pentru toate puterile lumii, iar SUA nu fac nicio excepție.

Președintele Donald Trump știe că cine va „domina” în spațiu, va avea un control foarte mare asupra inamicilor săi, întrucât nu este vorba de „nave spațiale”, ci ai degrabă despre servicii de comunicații, tipuri noi de arme, poate deja dezvoltate de alte țări, dar mai ales de spionaj, sateliții putând fi folosiți în acest domeniu.

„Dependenţa noastră de echipamentele spaţiale a crescut foarte mult, iar astăzi spaţiul a devenit un teren de război complet”, a declarat ministrul american al apărării Mark Esper.

„Menţinerea dominaţiei americane pe acest teatru este acum misiunea Forţei Spaţiului Statelor Unite”, a mai adăugat acesta.

Premieră în US Army

„Forţa Spaţiului” devine a şasea ramură a forţelor armate ale Statelor Unite, după armata terestră, US Air Force, US Navy, corpul puşcaşilor marini şi garda de coastă.

Aceasta va fi condusă de un şef de operaţiuni spaţiale, aflat sub autoritatea directă a ministrului apărării.

Deși este primul serviciu militar înființat după mai bine de 70 de ani, Trump a făcut un mare pas spre succesul acestuia, și anume, l-a numit pe generalul Jay Raymond Șeful Operațiunilor Spațiale.

Din primele informații, acest proiect ar face parte dintr-un buget alocat pentru „sistemul de apărare al SUA”, în valoare de 1,4 trilioane de dolari.

Resursele necesare începerii programului „Forța Spațială”

„Este extrem de important să facem asta cum trebuie. Ne trebuie o uniformă consacrată, un imn”, a spus generalul Forțelor Aeriene, Jay Raymond, șeful Comandamentului Spațial al Forțelor Aeriene și Comandamentul Spațial al SUA, care va conduce Forța Spațială.

Totul a fost confirmat de Senat: „Se lucrează mult în acest scop. Va fi nevoie de mult timp pentru a ajunge la acel punct, dar acesta nu este un lucru pe care îl vom derula în prima zi”.

Deocamdată, cei 16.000 de civili care lucrează la Comandamentul Spațial al Forțelor Aeriene vor fi alocați Forței Spațiale, dar nimic altceva nu se va schimba. Uniformele, structura de rang, pregătirea și educația sunt toate stabilite, iar pentru în viitor, Forța Spațială va continua purta uniforme de la Forțele Aeriene, bucurându-se de aceleași programe bine definite de antrenament.

Aproximativ 2.000 de oameni din personalul profesional vor fi transferați în Forța Spațială atunci când sistemul interior va fi pus la punct. Există încă câteva mii de avioane care sprijină Comandamentul Spațial al Forțelor Aeriene, inclusiv personal contractant, ingineri, forțe de securitate și altele.

Misiunea principală a programului

„Evoluția tehnologică va fi misiunea sa principală, iar nevoile sale de manevrare vor fi destul de slabe”, a spus Barbara Barrett, secretare Forțelor Aeriene.

Ca punct de referință, Barret a oferit Sistemul de Poziționare Globală ca exemplu de misiune vitală și de anvergură, dar care are o „amprentă” relativ redusă a personalului.

„Întregul sistem GPS de care lumea depinde atât de tare este condus de 40 de operatori”, a spus ea.

Fără a împărtăși detaliile planului, un oficial al Forțelor Aeriene a declarat „off the record”, pentru că nu a fost autorizat să vorbească ăn mod oficial, că vor exista valori de referință de 30, 60 și 90 de zile.

Chiar dacă în cazul Forțelor Aeriene a durat aproximativ 3 ani pentru a fi puse în funcțiune, „Forța Spațială” speră să fie gata de funcționare în doar 18 luni.