Editura Evenimentul si Capital

Războiul Rece al șahului. Cum au apelat Anatoli Karpov și Viktor Korchnoi la parapsihologi, iaurt și yoghini

Autor: | | 3 Comentarii | 2111 Vizualizari

Anatoli Karpov și Viktor Korchnoi, marii maeștri de șah, au apelat la parapsihologi la Campionatul mondial din 1978. Un meci scandalos

În cel de-al patrulea meci al campionatului mondial din 1978, Karpov (URSS) își apărea titlul în fața lui Viktor Korchnoi, un alt mare maestru sovietic, care fugise însă din țară cu doi ani mai devreme și aștepta ca Elveția să-i acorde azil politic.

Miza era mare. Partidele internaționale de șah reprezentau o bătălie ideologică pentru sovietici iar aici tensiunea era la vârf: se confruntau așadat un comunist devotat și un „trădător” au cauzei sovietice.

La un moment dat, un spectator ciudat i-a atras atenția lui Kortchnoi, în rândurile publicului, în timpul meciului. „O persoană ciudată și-a făcut apariția! Era așezat în primele rânduri și se uita la mine încercând să-mi atragă atenția. Relația lui cu Karpov a fost incontestabilă. A stat acolo cinci ore la rând, nemișcat, ca un robot ... Puteai simți că face o treabă uriașă în minte!”. Astfel vorbea Korchnoi de persoana respectivă. Nimeni altul decât Vladimir Zouckhar, psiholog militar și membru oficial al echipei lui Karpov, scrie Russia Beyond.

Nu era neobișnuit ca marii maeștri de șah să consulte psihologi în timpul turneelor importante, pentru a-și îmbunătăți odihna și a se destinde după meciuri. Dar Korchnoi era convins că este victima unui parapsiholog, calificând strategia drept „anti-șah”.

Karpov a devenit campion mondial în 1974, după victoria sa legendară asupra americanului Bobby Fischer. Patru ani mai târziu, Korchnoi nu se opunea numai lui Karpov ci și întregii Uniuni Sovietice.

Viktor Korchnoi era evreu. El nu s-a temut să denunțe public supravegherea KGB-ului asupra jucătorilor de șah care călătoresc în străinătate. Era oprimat în URSS și criticat de presă. În 1976, a fugit din URSS, lasându-și în urmă familia, care nu a putut fi extrădată. Mai rău, fiul său era amenințat cu închisoarea pentru că a refuzat să se înroleze în armata sovietică. Pe cale de consecință, Korchnoi a fost declarat inamic public. În cele din urmă, marele maestru a obținut azil în Elveția.

Liderii sovietici erau pregătiți să facă totul pentru ca Anatoli Karpov să câștige meciul cu „transfugul” Korchnoi. În 1978, la Baguio (Filipine), unde se derula meciul, delegația sovietică număra zeci de membri, între care și Zoukhar. Într-un interviu ulterior, Karpov a declarat că l-a invitat pe Zoukhar să facă parte din echipa sa în 1974, în timpul meciului contra lui Korchnoi la Moscova, după ce acesta din urmă a cerut ajutorul psihologului Roudolf Zagainov.

În ciuda faptului că Zoukhar asistase deja la meciuri în care s-au înfruntat cei doi mari maeștri, numai în 1978 Korchnoi s-a plâns. „Publicul a putut vedea o strânsă legătură între Zoukhar și Karpov”, a scris Korchnoi. „La început, Zoukhar stătea drept pe scaun dar când am început să analizez cu atenție tabla de șah el s-a aplecat înainte și a închis ochii. În același moment, karpov, care nu se uita la el, a început să se legene și el în fotoliu”.

Această situație l-a făcut pe Korchnoi paranoic. S-a plâns arbitrului și a cerut ca Anatoli Karpov să nu-l mai distragă. Karpov a răspuns: sunt distrat de ochelarii lui de soare reflectorizanți. Ulterior, Korchnoi a scris că purta astfel de ochelari „pentru a-l priva pe Karpov de jocul său favorit: acela de a sta drept și a-și privi adversarul drept în ochi. Atunci când purtam acei ochelari, nu putea decât să se vadă în ei ca în oglindă.

În replică, Korchnoi s-a plâns că echipa lui Karpov îi oferea acestuia iaurt în timpul meciurilor. Korchnoi a afirmat că culoarea iaurtului îi dădea indicii asupra viitoarei mutări a adversarului sau că acesta era dopat. „Am remarcat că, după ce a băut iaurtul acela, Karpov începea să joace în ritm de mitralieră”, a declarat Viktor Korchnoi, convins că acel produs lactat conținea corticosteroizi.

În timpul partidelor următoare, Karpov a continuat să se balanseze în scaun. Korchnoi s-a retras atunci în culise. Fiecare jucător dispunea de o sală unde-și putea analiza poziția pieselor pe tablade șah o perioadă de timp. În cea de-a 11-a partidă. Korchnoi l-a adus pe psihologul său israelian Vladimir Berginer care era așezat în al cincilea rând în sală, fără să-l știe nimeni.

LIVE VIDEO Simona Halep-Polona Hercog SE JOACA ACUM pentru SFERTURI!

Pagina 1 din 2


Tag-uri: karpov, korchnoi, sahStirile zilei

Alte articole din categoria: Internaţional

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI