Războiul lui Putin cu istoria e lovit peste bot de Coronavirus

Războiul lui Putin cu istoria e lovit peste bot de Coronavirus

Parlamentarul ucrainean, Oleksiy Goncharenko, membru al Partidului Solidaritate Europeană, a publicat pe site-ul atlanticcouncil.org., sub titlul „Ucraina nu poate rămâne neutră în războiul cu istoria al lui Putin”, o analiză a politicii Rusiei în timpul pandemiei de COVID-19, pe care o redăm în continuare:

Rusia a fost acuzată pe scară largă de faptul că a ascuns gravitatea epidemiei de coronavirus, dar recent Kremlinul a lăsat să se vadă adevărata amploare a crizei prin amânarea paradei anuale a Zilei Victoriei de la data tradițională de 9 mai până la începutul lunii septembrie.

Aceasta nu a fost o decizie luată ușor la Moscova. Sărbătoarea, care marchează triumful sovietic asupra Germaniei naziste, a jucat un rol central în eforturile lui Vladimir Putin de a reconstrui mândria națională a Rusiei în urma colapsului sovietic. Ca atare, orice perturbare a celor șaptezeci și cinci de aniversări reprezintă o lovitură pentru autoritatea și prestigiul întregului regim Putin.

Sub Putin, cultul care înconjoară experiența sovietică în cel de-al doilea război mondial a atins noi culmi și a servit ca antidotul perfect la rușinea și umilirea din primii ani post-sovietici.

Ne puteți urmări și pe Google News

Atât în ​​plan intern, cât și internațional, s-a dovedit eficient pentru a îndepărta atenția de la crimele sovietice împotriva umanității, oferind Kremlinului o oportunitate rară de a poziționa Rusia de partea dreaptă a istoriei.

În mod crucial, permite, de asemenea, Kremlinului să legitimizeze autoritarismul din Rusia de astăzi, insuflând un sentiment de mândrie în trecutul autoritar.

Monumentele sovietice ca piese pe tabloul de șah geopolitic

Această preocupare față de cel de-al doilea război mondial este adesea evidentă în relațiile internaționale ale țării. De exemplu, o confruntare diplomatică se desfășoară în prezent cu Republica Cehă asupra deciziei autorităților locale de la Praga de a elimina un monument al generalului sovietic Ivan Konev. Ca răspuns, ministrul apărării din Rusia, Serghei Shoigu, a inițiat un dosar penal.

Moștenirea lui Konev este deosebit de importantă, deoarece a fost o figură cheie în ocupația sovietică a Europei Centrale, pe care Kremlinul preferă să o considere o eliberare care trebuie onorată și sărbătorită. Nu este surprinzător că mulți cehi nu sunt de acord. Acest episod este un bun exemplu al eforturilor Moscovei de a-și impune narațiunile istorice altor țări, folosind monumentele sovietice ca piese pe tabloul de șah geopolitic.

Polonia a fost o țintă particulară a liderului rus

Cea mai recentă rundă de războaie istorice a început în toamna anului 2019 cu o rezoluție a Parlamentului European care acuza Uniunea Sovietică că are o parte din responsabilitatea pentru izbucnirea celui de-al doilea război Mondial, alături de Germania nazistă.

Vladimir Putin a răspuns la acest lucru cu o ofensivă majoră proprie. Polonia a fost o țintă particulară a liderului rus.

Putin i-a etichetat pe polonezi drept complici ai lui Hitler care au participat la dezmembrarea din 1938 a Cehoslovaciei.

Între timp, Pactul nazist-sovietic care a declanșat al doilea război mondial a fost înfățișat ca o victorie pragmatică pentru diplomația sovietică.

Invazia militară sovietică a Poloniei care a avut loc apoi în septembrie 1939 în parteneriat cu Hitler a primit o atenție redusă.

Recenta recenzie de comentarii istorice a lui Putin reflectă evoluția continuă a declarațiilor sale publice asupra celui de-al doilea război mondial, care au devenit din ce în ce mai depărtate de condamnarea sa prudentă a Pactului Molotov-Ribbentrop la sfârșitul anilor 2000.

Putin nu se limitează doar la revizionismul istoric al Rusie în al doilea război mondial.

Citește tot ARTICOLUL pe Evenimentul Istoric