Cum este văzut RĂZBOIUL DIN JUSTIŢIE în Bulgaria? „Toader va fi motivat să-i ceară lui Iohannis ÎNLOCUIREA Laurei Kovesi.”

Controlul Inspecţiei Judiciare la DNA, dar şi proiectul Legilor Justiţiei au stârnit o luptă crâncenă în Justiţie din România, subiect care nu a fost trecut cu vederea de presa din Bulgaria, o ţară care este recunoscută în Europa pentru marile probleme de corupţie pe care încearcă să le combată.

Pe site-ul publicaţiei a-specto, jurnalistul Nikolay Ivanov a scris o analiză despre taberele implicate într-un război fără precedent. “România – justiţie fără frontiere” este titlul analizei care surprinde ultimele evenimente în care au fost implicate Ministerul Justiţiei, Ministerul Public, Inspectia Judiciară, Consiliul Superior al Magistraturii şi Direcţia Naţională Anticorupţie.

“Evenimentele din ultimele zile din România sunt dovada contradicțiilor și a conflictelor profunde care zguduie Justiția. O investigaţie a Inspecţiei Judiciare (IJ) împotriva Procurorului-şef Laura Codruţa Kovesi, cu privire la activitatea Direcţiei Naţionale Anticorupţie a condus la un conflict serios între mebrii IJ.  

Odată ce s-a descoperit că ancheta a identificat o serie de încălcări grave ale modului în care au fost construite anumite cazuri de DNA, Kovesi avut o încercare nereușită de a înlătura conducerea Inspecţiei Judiciare, în tentativa de a bloca raportul ale căruit rezultate îl vor motiva pe ministrul Justiției să îi solicite președintelui Iohannis înlocuirea lui Kovesi de la DNA.

Folosindu-şi influența asupra Procurorului general al României, Augustin Lazăr,și a unui număr mare de membri ai Ispecţiei Judiciare, Kovesi a urgentat înlocuirea conducerii acestei instituţii, ceea ce a stârnit un scadal imens între judecători şi procurori. În semn de protest şase membri ai membri ai Inspecţiei Judiciare nu au participat la şedinţa de Plen (n.r. – în care urma să se solicite revocarea din funcţie a şefului IJ).

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, i-a criticat public pe Procurorul general, Augustin Lazăr, dar și pe Laura Codruţa Kovesi pentru împiedicarea deliberată a reformelor judiciare. În ultimul timp, mai multe figuri publice și politicieni din România au declarat în mod deschis că România a devenit un "stat al procurorilor", care nu sunt supuși niciunui control”, a scris Nikolay Ivanov.

De asemenea, jurnalistul bulgar a abordat şi controversele generate de câteva puncte din proiectul Legilor Justiţiei care se referă la procedura de numire a şefilor de la DNA şi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie: “Prin aceste schimbări, influenţa directă a DNA şi SRI în sistemul judiciar va fi grav limitată. Imediat după aceste propuneri, ambasadorul SUA, Hans Klemm, a lansat mai multe critici în care a menţionat că noile Legi ale Justiţiei ar putea afecta Parteneriatul Strategic dintre cele două ţări. Aceste reacţii arată încă o dată că interesele SUA în România sunt apărate de actualul model din sistemul judiciar, al cărui punct forte este DNA. În aceste condiţii, mai mulţi politicieni şi figure publice au condamnat intervenţia lui Klem. Schimbările din sistemul judiciar au fost de asemenea criticate şi de Germania. Dosarul împotriva companiei germane EADS Gmbh, despre mita de 60 de milioane euro dată politicienilor români (n.r. – dosarul vizează savarsirea infractiunilor de trafic de influenta, luare de mita, dare de mita si abuz in serviciu, inclusiv acordul semnat de EADS Deutschland GmbH Germania si Ministerul de Interne, in valoare de 534 milioane euro), a fost suspendat de Kovesi la insistenţele autorităţilor germane, din cauza lipsei de probe.”

Nu este uitată nici declaraţia prim-ministrului Mihai Tudose cu privire la băncile şi multinaţionalele din România, care ar fi în spatele “celor mai grave infracţiuni financiare, mascând impozitele pe care le datorează”.

“Raportul recent al Protecția Consumatorilor indică încălcările grave ale sectorului bancar împotriva clienților săi. Există zeci de plângeri împotriva băncilor în fiecare zi. Aceste infracțiuni nu sunt investigate de DNA pentru a nu afecta interesele corporatiste ale Statelor Unite și ale Occidentului. În același timp, afacerile românești sunt afectate de DNA și SRI, mulți proprietari și acționari ai companiilor și întreprinderilor din România fiind băgaţi în închisoare sau investigați în mod deliberat pentru le distruge afacerea și a deschide calea companiilor străine. Ca urmare a acestei politici, zeci de mii de muncitori au rămas pe stradă”, mai scrie Ivanov.

“Principalele figuri care protejează interesele străine sunt Laura Codruţa Kovesi și generalul Florian Coldea, care, datorită pozițiilor lor de conducere la DNA și SRI, au pus afacerile românești pe genunchi. În prezent, ambele instituții au conflicte interne serioase din cauza celor care îi contestă şi a celor care îi susţin”, notează jurnalistul bulgar.