Războiul înaripatelor. Primarul Timișoarei atacă ciorile cu anticoncepționale, șoimi și pompieri

Războiul înaripatelor. Primarul Timișoarei atacă ciorile cu anticoncepționale, șoimi și pompieri

Orașul de pe Bega se confruntă cu o invazie de zburătoare. Edilul nu stă cu mâinile în sân și a aruncat în luptă, fără succes, „artileria grea”. Ciorile sunt una din marile probleme ale Timișoarei.

Parcul din spatele Catedralei Mitropolitane este populat de mii de zburătoare, acestea având cuiburi în platanii seculari și umplu, mereu, aleile din parc de gunoi. Edilii au apelat la specialiști în domeniul mediului care, după ce au analizat situația, au concluzionat că tăierile masive de copaci au dus la creșterea numărului de ciori.

Dacă pe vremuri municipalitatea a apelat inclusiv la vânători, pentru a reduce numărul ciorilor, actualul primar Nicolae Robu a avut ideea de a le da anticoncepționale, dar cum nu s-au găsit pastilele, acum s-au ales alte căi de atac.

Fără gloanțe

Ne puteți urmări și pe Google News

Direcţia de Mediu din cadrul Primăriei Timișoara, în colaborare cu Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Banat al Judeţului Timiş, organizează acţiuni de combatere a ciorilor prin distrugerea cuiburilor. Pentru păsările care s-au încăpățânat să se reîntoarcă în parc, primăria apelează la un crescător de șoimi, pentru ca păsările de pradă să atace ciorile.

„Direcţia de Mediu din cadrul Primăriei Municipiului Timişoara a demarat o acţiune prin care s-a încercat alungarea ciorilor din zona centrală a orașului, cu şoimi dresaţi special pentru alungarea păsărilor, dar rezultatele nu au fost cele aşteptate”, au explicat reprezentanții Primăriei. Prin urmare, Municipalitatea a luat în calcul împușcarea păsărilor, însă Legea 407/2006 interzice organizarea unor astfel de acțiuni în afara fondurilor de vânătoare.

Aparate cu ultrasunete anti-ciori

Pentru a scăpa de zburătoare, „Direcția de Mediu a mai amplasat în Parcul Catedralei două aparate care emit sunete în scopul alungării ciorilor”, a mai informat Municipalitatea. Totodată, în această perioadă, Primăria a demarat procedura de achiziție a noi aparate pentru sperierea ciorilor. Acestea vor fi amplasate tot în parcul din spatele Catedralei Mitropolitane, de unde, în fiecare zi, la ore fixe, ciorile se ridică în zbor și pornesc deasupra orașului.