Evenimentul Zilei > EVZ Special > Războiul hibrid din martie 1990: Ungaria a încercat să ocupe Transilvania
Războiul hibrid din martie 1990: Ungaria a încercat să ocupe Transilvania

Războiul hibrid din martie 1990: Ungaria a încercat să ocupe Transilvania

Martie 1990, evenimentele de la Târgu-Mureș. Planul "Aurora Zorilor" conceput de conducerea politică și militară a Ungariei pentru a ocupa Transilvania.
O emisiune a „Evenimentului Istoric” a stârnit reacții extrem de aprinse. Era și normal… Vineri am prezentat o nouă carte scoasă de „Evenimentul Istoric”, dedicată momentului din martie 1990, TÂRGU  MUREȘ 1990: ZORI   ÎNSÂNGERATE. Conflictele interetnice din 1989-1990 în dosarele CNSAS, semnată de col. SRI (r) Tudor Păcuraru și conf. univ. dr. Florian Bichir. O carte al cărei manuscris l-am citit pe nerăsuflate, ca pe un roman polițist. Pentru un ziarist care a trăit acele evenimente în care românii și ungurii au fost la un pas de război civil, în care au fost morți și răniți, în care Ardealul a fost la un pas de explozie, era un privilegiu. Să citești documente secrete despre evenimente pe care le-ai trăit, se întâmplă extrem de rar. 
Dosarul 019150 este piesa principală a cărții. Cele două volume ale Dosarului 019150, cu un total de 453+1 file cuprind contribuția informativă a Biroului „B” (Contraspionaj) de la Târgu Mureș la Buletinul Informativ – material elaborat zilnic înspre informarea principalilor factori de decizie ai Statului Român (ceea ce astăzi se numește Buletin de Evenimente). Este vorba de date și informații în stare brută, culese profesionist, în cea mai mare parte verificate. Acestea urmau să fie prelucrate de o structură centrală – Grupa operativă de analiză-sinteză.
Din cuprinsul cărții am înțeles de ce unele lucruri aparent greu de priceout sunt într-o logică istorică milenară. Ungaria nu a încetat să revendice Ardealul. Nu o va face niciodată. Iar atunci când va putea va acționa. Așa cum a făcut și în martie 1990. „Pregătirea Planului „Aurora Zorilor” – IV a durat aproape un an (mai 1989 – martie 1990), iar punerea în operă a implicat mii de ”elemente turbulente”, sute de levenți, zeci de ofițeri de informații acoperiți, ale căror acțiuni în teren au fost supervizate de ambasadorul R.P. Ungare la București și de atașatul militar al Ungariei, col. Sándor Arady”. Punerea sa în aplicare a fost aprobată și supervizată de președintele interimar al Ungariei
Mátyás Szürös, de primul-ministru Miklós Németh, de ministrul de Externe Gyula Horn, de ministrul Apărării, Ferenc Karpati.
Ca să vedeți că nu este doar părerea autorilor, sau a mea, vă pot spune că cel care certifică că așa au stat lucrurile este și cel care semnează prefața cărții. Este vorba despre gl. mr. (ret.) prof. univ. dr. Gheorghe NICOLĂESCU. Un spion militar de excepție, ex-locţiitor al şefului Direcţiei Informaţii Militare, ex-locţiitor al şefului Directorului General al Direcţiei Generale de Informaţii a Apărării, fost şef al Direcţiei Contrainformaţii şi Siguranţă Militar. Acesta vine și completează dezvălurile autorilor cărții ”Zori Însângerate„.
Iată un fragment din prefața semnată de el:
”În decembrie 1989, Budapesta mai credea că elementele de forță ale Planului „Aurora Zorilor” erau încă funcționale, acestea conținând numeroase obiective pe linie de dezinformare și manipulare, specifice războiului psihologic care s-a și desfășurat pe teritoriul României. Rămâneau valabile obiectivele legate de acutizarea iredentismului și revizionismului (că doar le desfășurau cu mijloace proprii și pe teritoriul lor) și crearea cât mai rapidă a Coloanei a V-a, care să fie întrebuințată în mod special pentru acțiuni de epurare etnică. Și nu în ultimul rând, încă se mai spera într-o intervenție militară sovietică pe teritoriul României, care să le ușureze ocuparea Transilvaniei.
Astfel, în viziunea liderilor maghiari, etapele a II-a și a III-a ale Planului „Aurora Zorilor” ar fi decurs de la sine dacă nivelurile politico-militar, propagandistic și subversiv deveneau funcționale.

Numai că evenimentele nu au decurs așa cum se așteptau, datorită câtorva cauze majore. (…) Unele interpretări sau extrase din notele informative conținute în dosarele studiate de autori pot fi subiective. Dar realitatea va rămâne însă veșnic OBIECTIVĂ.„

Un fost șef al serviciului de informații al Armatei confirmă documente ale SRI. Mai rar așa ceva…

Din acest motiv, vreau să închei cu motto-ul pe care o să-l găsiți la începutul cărții, ce va apărea cam peste două săptămâni:

Se dedică ofițerilor români, contraspioni și antiteroriști care, năpăstuiți de propriul Guvern, au ales să-și facă datoria față de Patrie, cum au putut mai bine, sub huiduielile gloatei isterizate.

P.S. Ieri, în comuna Sângeorgiu de Mureş, alipită municipiului Târgu-Mureş, a fost dezvelit sâmbătă monumentul închinat victimelor, răniţilor şi persecutaţilor în urma confruntării sângeroase între români şi maghiari din martie 1990, eveniment rămas în memoria comună sub denumirea de Martie negru, transmite agenția maghiară de știri MTI. Mesajul viceprim-ministrului ungar Zsolt Semjén, trimis cu ocazia dezvelirii, a fost citit de consulul general al Ungariei la Miercurea Ciuc, László Tóth.

După cum spuneam, Ungaria are o strategie coerentă, pe termen lung.

Sincer, mă bucur că am făcut emisiunea vineri, înaintea acestor manifestări oficiale. Dacă vreți să vedeți și o altă versiune a evenimentelor din martie 1990, uitți-vă la emisiune. Dacă nu, nu…