Războiul frecvenţelor ajunge la Curtea Europeană de Justiţie

De câteva luni încoace, guvernul are parte de un proces spectaculos. Executivul a fost acţionat în justiţie de mai mulţi operatori de telefonie mobilă, printre care se numără Vodafone, Orange şi RCS&RDS.

De câteva luni încoace, guvernul are parte de un proces spectaculos. Executivul a fost acţionat în justiţie de mai mulţi operatori de telefonie mobilă, printre care se numără Vodafone, Orange şi RCS&RDS. Motivul îl constituie modul în care guvernul a acordat o licenţă naţională de utilizare a benzilor de frecvenţe 410-415 şi 420-425 Mhz în vederea furnizării de reţele de date şi servicii de comunicaţii electronice mobile.

Practic, operatorii au reclamat la Curtea de Apel că au fost excluşi de la procedura de selecţie printr-o hotărâre de guvern abuziv emisă. Un articol al acesteia prevedea: „La procedura de selecţie... nu pot participa operatorii care deţin cel puţin o licenţă naţională de utilizare a frecvenţelor radio în vederea furnizării de reţele şi servicii de comunicaţii electronice”.

„Stimularea concurenţei”

Mai concret, se căutau firme care să nu aibă niciun fel de experienţă în domeniu. În cursul procesului, Ministerul Comunicaţiilor şi-a motivat gestul prin încercarea de a stimula concurenţa în domeniu. Aşa se face că licitaţia a fost câştigată de Romtelecom, care a plătit aproximativ 35 de milioane de euro pentru accesul la acele frecvenţe.

Ceea ce reclamă Vodafone în instanţă este faptul că preţul cu pricina este de 20 de ori mai mic decât cel plătit până acum de ceilalţi operatori. Compania susţine că, în celelalte cazuri, un Mhz de spectru a fost plătit cu circa 4,7 milioane USD. Un calcul simplu arată că acelaşi megahertz a costat doar 0,2 milioane de euro pentru Romtelecom.

„S-au ignorat reglementările europene în domeniu”

Operatorii cu vechime spun că Executivul a încălcat reglementările europene în domeniu. Ele prevăd o procedură transparentă şi nediscriminatorie. La rândul ei, România a adoptat cadrul general de reglementare a comunicaţiilor, prin mai multe ordonanţe de urgenţă.

Această schimbare a regulilor de joc, făcută de guvern, este exact ceea ce acuză operatorii. Ei susţin că acest lucru a fost aranjat pentru a acorda licenţă direct unei societăţi debutante în domeniu. Războiul este departe de a se sfârşi.

Compania Vodafone se adresează Curţii de Justiţie a Comunităţii Europene de la Luxemburg. Aici au existat în ultima vreme mai multe cauze similare, ce au fost judecate în favoarea contestatarilor. Sentinţele au produs despăgubiri de ordinul zecilor de milioane de euro.