Războiul este pe cale să izbucnească! SUA au decis de partea cui vor fi în ceea ce privește conflictul de la Marea Neagră

Războiul este pe cale să izbucnească! SUA au decis de partea cui vor fi în ceea ce privește conflictul de la Marea Neagră Sursa foto: Arhiva EVZ

Statele Unite ale Americii au făcut public faptul că este alături de România și ceilalți parteneri în ceea ce privește acțiunea Rusiei de la Marea Neagră. Sâmbătă, David Muniz a făcut o serie de declarații cu privire la acest subiect și a menționat faptul că statul american este alături de cel român pentru avansarea programului Visa Waiver.

David Muniz, chargé d'affaires ad-interim al Ambasadei SUA în România, a vorbit sâmbătă despre deciziile Statelor Unite ale Americii cu privire la evenimentele de la Marea Neagră. Acesta susține că autoritățile americane vor fi alături de aliații și partenerii lor din această zonă pentru a întări disuasiunea și pentru a garanta că acțiuni precum cele desfășurate în ultimii ani de Rusia în regiune nu vor merge mai departe.

Conform informațiilor transmise de Agerpres, declarațiile oficialilor au fost făcute chiar pe coasta Mării Negre, la bordul USS Mount Whitney, nava comandant a Flotei a VI-a a SUA. Aceasta a acostat vineri în Portul Constanța, alături de distrugătorul USS Porter. Cele două vase se află în Marea Neagră pentru operațiuni maritime de rutină alături de parteneri și aliați din NATO, conform Marinei americane.

"Semnificația vizitei navei (la Constanța - n.r.) este importantă. Ilustrează relația de securitate excelentă și foarte puternică dintre țările noastre", a spus David Muniz.

Ne puteți urmări și pe Google News

USS Mount Whitney a plecat pe 29 octombrie din Gaeta, Italia, iar Portul Constanța reprezintă cea de-a treia oprire a vasului. Acesta a trecut prin Istanbul, Turcia și Georgia, urmând ca duminică să părăsească portul Constanța. Șapte nave militare ale forțelor navale din România, SUA (inclusiv USS Mount Whitney și USS Porter), Turcia și Ucraina au participat, vineri, la un exercițiu care s-a desfășurat în apele internaționale ale Mării Negre, în largul țărmului românesc, conform Ministerul Apărării Naționale.

Operațiunile pentru USS Mount Whitney sunt pregătite cu mult timp înainte! Vizita în România nu are legătură cu conflictele de la Marea Neagră

David Muniz a vorbit și despre acuzațiile aduse de către Rusia cu privire la prezența navelor americane în Marea Neagră. Aceștia susțin că SUA desfășoară activități agresive și creează o forță militară multinațională la Marea Neagră. Diplomatul american susține că nu poate fi vorba despre așa ceva, astfel de operațiuni sunt pregătite cu mult timp înainte.

"Ruşii pretind în mod regulat că tot ce facem este provocator, însă, de fapt, transparenţa noastră în pregătirea exerciţiilor în cadrul NATO este unul dintre lucrurile care evidenţiază NATO ca alianţă de naţiuni democrate care colaborează transparent pentru securitate şi apărare reciprocă, nu în scopuri agresive.

Marea Neagră nu este o zonă de conflict activ, militar, însă este cu siguranţă o zonă de tensiuni. Am văzut acţiunile Rusiei, cum ar fi anexarea ilegală a unor părţi din Ucraina, acţiunile din estul Ucrainei, chestiunile teritoriale din Georgia. SUA îşi vor continua politica de a fi alături de aliaţii şi prietenii noştri, de a creşte interoperabilitatea, de a întări disuasiunea, de a colabora cu forţele maritime ale statelor aliate şi partenere din Marea Neagră, pentru a ne asigura că lucrurile (acţiunile Rusiei - n.r.) nu vor merge mai departe", a mai afirmat David Muniz.

Comandantul Flotei a VI-a a SUA, vice-amiralul Eugene H. Black III, a fost și el prezent în cadrul evenimentului din Portul Constanța și a confirmat cele declarate de diplomatul American. Acțiunile lui USS Mount Whitney sunt programate cu mult timp înainte, la fel cum a fost și această operațiune de la Marea Neagră începută pe 4 noiembrie.

"Aşa funcţionează alianţele şi parteneriatele, operaţiunile normale cu aliaţi şi prieteni. Este opţiunea Rusiei cum alege să caracterizeze asta. Sunt bucuros de relaţia strânsă cu partenerii NATO. Sunt bucuros să mă aflu în vizită în România", a spus oficialul militar american. Aceasta a mai precizat faptul că SUA "apreciază rolul-cheie al României în găzduirea şi implicarea în exerciţiile din Marea Neagră, care promovează cooperarea maritimă şi interoperabilitatea".

"În vizita sa de luna trecută (octombrie - n.r.) din România, secretarul (american) al Apărării, Lloyd Austin, a declarat că 'securitatea şi stabilitatea din Marea Neagră sunt în interesul naţional al SUA şi sunt esenţiale în ceea ce priveşte securitatea Flancului Estic al NATO'. Pentru a promova securitatea şi stabilitatea, ne-am angajat să lucrăm împreună pentru a consolida cooperarea în Marea Neagră", a mai spus comandantul Flotei a VI-a a SUA pentru Agerpres.

SUA vrea să fie alături de România și partenerii de la Marea Neagră

David Muniz a fost întrebat de către jurnaliști cum a decis SUA să acționeze cu privire la apelurile făcute recent de România și Ucraina pentru o întărire a prezenței militare americane în regiunea Mării Negre. Conform declarațiior făcute de acesta, nu există planuri noi, însă autoritățile americane sunt alături de România, apreciind "toate eforturile pentru a găzdui atât de multe forțe americane".

În cadrul evenimentului de la bordul USS Mount Whitney diplomatul american a transmis un mesaj pentru români cu privire la călătoria peste ocean fără viză. David Muniz a spus că "lucrăm activ cu guvernul român pentru ca România să avanseze spre Programul Visa Waiver, despre care ştim că este o prioritate pentru toată lumea aici - nu doar pentru guvern, ci şi pentru populaţie".

"Sunt deja de un an în România şi aş spune că nu este extrem de greu pentru un român să obţină o viză dacă îşi doreşte asta. Un număr foarte mare de români obţin vize. Sezonul călătoriilor nu a fost grozav în ultimii doi ani, din cauza COVID, însă, în general, nu este greu să călătoreşti (în SUA - n.r.). Dar suntem nerăbdători ca acest lucru să devină şi mai uşor în viitor", a spus diplomatul american.