Banca centrală a trimis o replică la opiniile exprimate ieri de magnatul Dinu Patriciu cu privire la sistemul bancar local, în care afirma că sucursalele locale ale băncilor străine trimit bani acasă şi aducea şi unele critici băncii centrale, în ziarul Adevărul. Oficialii BNR consideră că unele afrimaţii ale lui Patriciu sunt făcute "după ureche", după cum scrie în comunicatul BNR.
"«Problema este», cum ar spune domnul Patriciu, că sucursalele din România primesc cu precădere bani de la grupurile din care fac parte. Subliniem: primesc, nu trimit", a venit replica BNR, scrisă în termeni destul de radicali.
Totodată. Patriciu a scris în Adevărul că "Ar trebui să existe mici bănci locale, case de economii, cum există în toată lumea civilizată. Apoi, să existe treapta instituţiilor financiare regionale şi apoi marile bănci aflate deasupra lor. Noi avem un singur nivel acum, normal că suferim".
În replică, BNR declară că sistemul de creditare este deja diversificat, existând 39 de bănci sunt universale, două bănci pentru locuinţe, 48 de cooperative de credit, plus o bancă centrală a cooperativelor, 206 instituţii financiare nebancare, care acordă credite şi 2957 de case de ajutor reciproc.
Isărescu ia apărarea băncilor
Oficialii BNR au simţit nevoia să dea o replică şi la afirmaţiile prin care magnatul critica direct sistemul bancar şi care nu au nicio legătură cu banca centrală.
"Sucursalele din România ale băncilor străine preferă să finanţeze Guvernul, în detrimentul sectorului privat. Va fi o lipsă de lichiditate în sectorul privat şi se simt deja blocajele financiare", a acuzat Patriciu. Isărescu explică ce caută supravegherea la BNR
Datele arată că nu plasamentele băncilor la Ministerul Finanţelor împiedică creditarea afacerilor. Băncile au lichiditate adecvată, de altfel creditarea economiei reale a trecut pe plus. Obstacolul real la această oră constă în aceea că majoritatea cererilor de creditare din mediul privat este nesolvabilă, a simţit BNR nevoia să intervină.
Potrivit lui Patriciu, cele 30 de miliarde de credite ipotecare din sistemul bancar ar fi neperformente, pentru că nu sunt acoperite de garanţii. Însă, replică BNR, în totalul creditelor mari, de peste 5.000 de euro, în rândul cărora se înscriu şi cele ipotecare, rata creditelor neperformante este de 4%. Creditele neperformante sunt acoperite 96% de garabţii iar dacă luăm în calcul şi colateralele gradul de acoperire este de peste 100%.
În finalul articolului, Patriciu lansa un atac dur la adresa BNR, care cumulează funcţiile de supraveghetor la sitemului bancar şi de decident în privinţa politicii monetare, luând decizii proaste.
"Sistemul pe care domul Patriciu îl consideră absurd este aplicat în multe ţări din Uniunea Europeană şi din lume. Este drept că în unele ţări s-a produs o separare a supravegherii de politica monetară. Dar, în ultima vreme, ţări care au separat supravegherea de banca centrală, în instituţii specializate, revin la sistemul unificat", i se dă replica, în comunicatul BNR.