Războiul dosarelor, de la Parchet în parlament

Actorii luptei anticorupţie şi-au schimbat rolurile între ei. Sensul luptei anticorupţie s-a schimbat, din punctul de vedere al procedurilor juridice în baza cărora sunt anchetate faptele unor demnitari. Dosarele demnitarilor nu mai respectă acelaşi traseu, ci unul în sens contrar.

Până la cazurile „Ridzi” şi „Nemirschi”, parlamentarii analizau dosarele colegilor doar la sesizarea procurorilor. Un aviz pentru începerea urmăririi penale era extrem de greu de obţinut de către procurori. Cazul dosarelor lui Adrian Năstase este foarte elocvent în acest sens. În prezent, parlamentarii iau iniţiativa în anchetarea faptelor unor miniştri, se pronunţă rapid, în timp ce procurorii dau dovadă de „discreţie”. Ofensiva procurorilor În 2005, bătălia pe dosare a început sub semnul unei activităţi febrile a procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). Aceştia au încercat să spargă solidaritatea parlamentarilor.

Fostul premier Adrian Năstase şi-a păstrat imunitatea patru ani, după ce PSD a găsit înţelegere la UDMR, iar spargerea Alianţei D.A. i-a asigurat sprijinul PNL. Abia în martie 2009, Camera Deputaţilor a aprobat urmărirea sa penală în dosarele „Zambaccian 2” şi „Mătuşa Tamara”. Alţi doi PSDişti acuzaţi de corupţie, Miron Mitrea şi Şerban Mihăilescu (PSD) şiau pierdut imunitatea la fel de greu. Cazul lui Teodor Atanasiu, fostul ministru liberal al apărării, a fost însă rezolvat rapid, pentru că nu era parlamentar şi nu era necesară aprobarea forului legislativ.

O plângere a consilierului prezidenţial Adriana Săftoiu (care l-a acuzat că foloseşte în lupta politică informaţii de la serviciul secret al Armatei) a primit rapid aviz de urmărire penală de la comisia prezidenţială. Ulterior, Băsescu l-a suspendat pe Atanasiu din funcţie, ministerul a fost preluat de PD. În cele din urmă, liberalul a primit NUP de la procurori. Contraatacul parlamentului

În ultima lună, lupta anticorupţie a luat-o în sens invers. Procurorii nu s-au autosesizat nici asupra scandalului de la MTS, în care este implicată Monica Iacob Ridzi (PDL), nici asupra scandalul de la Ministerul Mediului, care îl are ca protagonist pe Nicolae Nemirschi (PSD). De altfel, nici Corpul de Control al primului-ministru nu s-a aplecat asupra acestor două dosare. PNL a depus un denunţ în cazul Ridzi, iar Parchetul General l-a trimis la DNA, care face verificări. Deputaţii PNL au cerut comisii de anchetă parlamentare în ambele cazuri şi au avut succes, graţie neînţelegerilor dintre PSD şi PDL. În cazul Ridzi, comisia a cerut, după doar două săptămâni, începerea urmăririi penale pentru delapidare şi abuz în serviciu.

Spre deosebire de intervenţiile din trecut, preşedintele Traian Băsescu a refuzat să comenteze scandalul în care este implicată Monica Iacob Ridzi, prietena fiicei sale. „Nu mă duceţi în subiecte minore pentru mine. Ăsta este un subiect care ţine de parlament, de partide, de premier”.

MONICA IACOB-RIDZI

Comisia parlamentară de anchetă a solicitat urmărirea penală a ministrului tineretului, Monica Iacob Ridizi , PDL, „pentru săvârşirea infracţiunilor de delapidare şi abuz în serviciu”. Raportul a fost votat de PSD, PNL şi UDMR, iar PDL s-a opus.

Ancheta a pornit de la modul în care Ministerul Tineretului şi Sportului a cheltuit 780.000 de euro pentru organizarea Zilei Tineretului. Raportul urmază să fie discutat de Comisia juridică, iar decizia finală o va lua plenul în sesiune extraordinară.

NICOLAE NEMIRSCHI Ministrul mediului, Nicolae Nemirschi , PSD, este şi el verificat de o comisie parlamentară. Ministerul pe care îl conduce a atribuit, fără licitaţie, 500.000 de euro pentru o campanie de promovare a Programului opera ţional de mediu.

Şeful comisiei, Mircea Duşa (PSD), a susţinut că Ministerul Mediului a respectat legea. Vicepreşedintele Sulfina Barbu (PDL) a apreciat însă că nu se justifică încredinţarea directă a contractului. Comisia îşi va relua lucrările pe 27 iulie.

C. POPESCU-TĂRICEANU

Agenţia Naţională a Resurselor Minerale a încheiat contractul cu firma Sterling în condiţii ilegale, fără să aibă mandat din partea guvernului.

Aceasta este concluzia anchetei parlamentare. Contractul se referă la dreptul de explorare a resurselor României de petrol şi gaze din Marea Neagră, PDL a cerut urmărirea penală a fostului premier Călin Popescu- Tăriceanu, PNL. Solicitarea PDL a fost trimisă Comisiei juridice şi va fi discutată în sesiune extraordinară, odată cu cazul Ridzi.

ADRIAN NĂSTASE

Adrian Năstase , PSD, are încă emoţii în dosarul „Zambaccian 1” . În august 2008, parlamentul a respins cererea de începere a urmăririi penale. În martie 2009, procurorul general, Laura Codruţa Kovesi, a solicitat reluarea votului, invocând schimbarea regulamentului Camerei printr-o decizie a Curţii Constituţionale din octombrie 2008. PSD, PNL şi UDMR au refuzat reluarea votului, dar PDL a cerut arbitrajul Curţii Constituţionale.