România este pregătită să acorde sprijin umanitar pentru ucrainienii care fug din calea dezastrului provocat de ruși, a declarat, vineri, Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne. Demnitarul a transmit un mesaj menit să îi liniștească pe români, susținând că „suntem bine protejați”.
„Vreau să îi asigur pe toți românii că sunt bine protejați", a subliniat Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne, la finalul şedinţei task-force pentru gestionarea situaţiei din Ucraina.
Ministrul a mai punctat că imaginile dramatice cu cetăţenii ucraineni care fug pentru a-şi salva viaţa reprezintă o dramă de neacceptat pentru secolul pe care-l trăim. Oficialul a mai transmis că securitatea ţării este garantată.
„Noi avem un plan de acțiune privind managementul unui aflux masiv de refugiați, persoane strămutate pe teritoriul României. Intenționat, în urma discuțiilor pe care le-am avut cu toate structurile Ministerului Afacerilor Interne și cu structurile partenere, am clasificat acest document, tocmai pentru că vrem să acționăm gradual, în funcție de situația din teren. Astăzi noi știm câte tabere putem să ridicăm, știm ce înseamnă numărul minim de locuri sau numărul maxim de locuri, avem fiecare locație identificată, știm exact unde urmează să se ridice taberele dacă este nevoie, dar ne uităm cu prudență le ceea ce se întâmplă”, a declarat Bode.
„Structurile MAI sunt pe deplin implicate pentru un răspuns coordonat la toate provocările momentului. Vreau să vă spun că suntem pregătiți și toate instituțiile sunt pregătite. Poliția de Frontieră, structurile IGSU, instituția prefectului sunt mobilizate pentru a primi refugiați din Ucraina. Suntem pregătiți să gestionăm un flux mare de migranți la frontieră. Punctele de trecere a frontierei sunt mobilizate la maxim și putem suplimenta personalul, dacă este nevoie”, a afirmat Bode.
„Accesul în România se face pe baza unui pașaport biometric. Mai exact, cei care dețin pașapoarte, care au elementele de securitate ale Uniunii Europene intră în România, conform legii, și pot rămâne maximum 90 de zile în decursul oricărei perioade de 180 de zile”, a spus Lucian Bode.
„La frontiera cu Ucraina, total persoane care au tranzitat cele șase puncte de trecere a frontierei - 12.220. Dintre acestea 10.624 pe sensul de intrare în țară. Vă rog să comparați acest număr 10.624 cu 4.041 cât s-a înregistrat înainte de izbucnirea conflictului. Din cei 10.624 de cetățeni ucraineni care au intrat în România în ultimele 24 de ore au părăsit România 3.660 de persoane. În consecință, pe teritoriul României, în ultimele 24 de ore, au rămas 6.964 de persoane. 11 persoane au solicitat azil în România și se află în centrele noastre de azil”, a mai spus Lucian Bode.