Fostul primar, care a decedat, a falsificat grosolan documentaţia unui proiect finanţat prin Banca Mondială. Depozitul de gunoi a fost amplasat la 280 de metri de sat, în loc de 800 de metri. Investiţia de 500.000 de euro riscă să fie anulată
Autorităţile comunei Mihăeşti din judeţul Vâlcea au minţit în acte oficiale pentru a obţine o finanţare de la Banca Mondială pentru construirea unei platforme de gunoi de grajd pe islazul comunal.
Nu mai au pe cine trage la răspundere. Vinovatul a murit
Avizele de mediu şi de la Direcţia de Sănătate Publică au fost obţinute încă din 2009, însă totul a ieşit la iveală abia în data de 26 august, când aproape o sută de localnici au blocat drumul sătesc din Arsanca în semn de protest faţă de decizia autorităţilor de a amplasa la mai puţin de 300 de metri de casele oamenilor platforma respectivă.
"Ne sufocă, îşi bat joc de noi cu bălegarul plimbat prin tot satul. Drumuri şi canalizare n-au fost capabili să ne facă, ne pun groapă de gunoi in nas", susţine Ioana G., localnică.
După descoperirea făcută, oficialii de la Ministerul Mediului şi Pădurilor, Consiliul Judeţean Vâlcea, Direcţia de Sănătate şi Agenţia de Mediu au constatat că nici nu au pe cine trage la răspundere. "Primarul care a modificat documentaţia a decedat, nu mai poate fi tras la răspundere. El a obţinut toate avizele de mediu pentru amplasarea platformei la 826 de metri, însă locaţia este la doar 288 de metri. Este ilegal, dar nu mai avem ce face, primarul este mort. Trebuie să găsim o soluţie pentru a nu afecta populaţia, dar nici să nu pierdem finanţarea", a declarat Carmen Alexandrescu, şefa Direcţiei de Integrare din cadrul Consiliului Judeţean.
Cum s-a lăsat dusă de nas Agenţia de Mediu
Reprezentanţii Agenţiei de Mediu Vâlcea, cei obligaţi să verifice dacă ceea ce scrie în acte are corespondent în realitate, susţin că fostul primar, Nicoale Stănişor, le-a arătat altă locaţie şi, după ce a obţinut avizul, a modificat distanţele. "Ne-a dus la marginea pădurii şi acolo ne-a arătat locaţia. Erau 826 de metri liniari faţă de ultima casă. Acum am aflat cum stau lucurile în realitate. Trebuie solicitat un alt aviz de mediu, cel din 2009 nu mai este valabil", susţine Loredana Şoroş, şef serviciu la Agenţia de Mediu Vâlcea.
Primarul interimar Constantin Bârzăgeanu, deşi era viceprimar în momentul semnării proiectului, susţine că nu ştie nimic despre modificările făcute de fostul edil şef. "Eu nu ştiu nimic despre nicio modificare. Dacă oamenii se opun, eu sunt de acord să schimbăm locaţia", a declarat primarul interimar al comunei.
Proiectul, în valoare 550.000 de euro, este finanţat de Banca Mondială şi a fost iniţiat in 2005 şi aprobat încă din 2009. Acesta presupune construirea în comuna Mihăşeti a două platforme ecologice pentru bălegarul de la animale din gospodăriile populaţiei în satele Stupărei şi Arsanca, proiect de mediu ce are ca scop reducerea nutrienţilor din sol şi apă.
Lucrările merg mai departe în ciuda protestelor
Comuna Mihăeşti are 13 sate, iar populaţia deţine aproximativ 5.000 de capete de ovine, bovine, porcine şi peste 15.000 de păsări. Localnicii nu se opun proiectului de mediu, ci amplasării acestuia pe izlazul comunei mult prea aproape de casele lor. "Orice schimbare de locaţie presupune costuri suplimentare şi întârzierea execuţiei. Lucrarea a fost deja contractată", a spus ing. Ştefan Nicolau, reprezentant al Ministerului Mediului şi Pădurilor. Potrivit legii pentru protejarea populaţiei care poate avea de suferit din cauza mirosurilor pestilenţiale, orice depozit de gunoi menajer sau de grajd nu trebuie construit la mai puţin de 500 de metri de casele oamenilor. Este un depozit ecologic, betonat, înconjurat de perdele forestiere de protecţie, dar mirosurile neplăcute tot ajung la populaţie", susţine purtştorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Vâlcea. În satul Stupărei, lucrările la platforma ecologică au început de câteva zile, în ciuda protestelor oamenilor.