Rusia are cea mai mare creștere economică din zona Europa, spune Dan Dungaciu, citând experți străini. Toate acestea în contextul în care se află în război și ar fi suferit sancțiuni economice drastice.
Rusia o duce foarte bine financiar. Analiza este făcută de Dan Dungaciu, sociolog, într-un podcast. Acesta spune că și Banca Mondială a constatat creșterea economică a rușilor. Iar în acest moment, Putin este de nezdruncinat. ”Contractul social al lui Puțin cu populația rusă a avut două componente. Loviturile în acest război care trebuiau să vină puteau să fie din două direcții.
Unu, sancțiunile economice, ca să rupi baza materială a contractului (n.r.- dintre Putin și ruși ) și înfrângerea pe front ca să rupi baza simbolică a contractului (n.r.-mândria rușilor). Dacă acestea se întâmplau Rusia se prăbușea, Putin putea să plece acasă. Din păcate noi am ratat dimensiunea economică.
Toate sancțiunile n-au avut nici un rol sau au avut un rol diferit de cel pe care l am dorit noi. Nici când a fost cel mai greu lumea ( n.r.- poporul rus) nu a ieșit în stradă”. Acesta a explicat că momentul critic a fost după Harkov și după Herson. Un alt moment complicat a fost mobilizarea, și nici atunci rușii nu au dat înapoi.
Banca Mondială: Rusia creștere economică de 2.5%
”Acum nu se află în nici un pericol din în partea materială, nici în partea simbolică. Material Kremlinul anunță 5% creștere economică, Banca Mondială spune 2,5 % anul viitor. Aceasta e cea mai mare creștere economică din Europa. Care se apropie de creșterea economică a Statelor Unite în condițiile în care Germania este în recesiune.
Și au reușit să țină această economie în condițiile celor mai puternice sancțiuni imaginate vreodată. Cine a pus acele sancțiuni? Unde sunt experții aia ai UE care au pus aceste sancțiunii. După doi ani de război rușii anunță creștere economică , Europa e cum e, noi suntem brăzdați de tot felul de partide.
Cine sunt cei care au gândit sancțiunile? Vedem că noi gâfâim și Rusia are creștere economică. Fiind război cu cele mai teribile sancțiuni. Și noi ne mirăm că scade încrederea în instituții”. A conchis sociologul în podcast.