Evenimentul Zilei > International > Război între nudiști și musulmanele în burkini
Război între nudiști și musulmanele în burkini

Război între nudiști și musulmanele în burkini

Sute de nudiști francezi amenință să se dezbrace ca protest împotriva purtătoarelor de burkini care au luat cu asalt ștrandurile din Grenoble.

Grenoble, oraș în sud-estul Franței – pârjolit de temperaturi de peste 40 de grade – obligă femeile să poarte la piscină costume de baie dintr-o singură piesă, iar pe bărbați să poarte slipi, nu șorturi. Motivul este unul igienic, spun autoritățile.

În ultimele zile, însă, un grup de femei musulmane, care se intitulează Alianța Cetățenilor din Grenoble, au luat de două ori cu asalt picinele din oraș îmbrăcate în burkini.

În primul asalt, circa 15 femei în burkini au reușit să intre într-o piscină pe 17 mai și să se filmeze îmbăindu-se, afirmând că fac acest gest pentru „a apăra libertatea religioasă”. Duminica trecută, ele au fost amendate cu 35 de euro fiecare pentru că au repetat acțiunea.

Prea puțin impresionate, ele au făcut agitație pe Facebook pentru o a treia mobilizare duminica aceasta, pretinzând că sunt „Roza Parks musulmane”ale Franței, scrie corespondentul de la Paris al Telegraph.

Rosa Parks a fost o americană de culoare activistă pentru drepturile omului.

Ca răspuns la planul musulmanelor, locuitorii din Grenoble au lansat pe Facebook un grup rival „cetățenii seculari ecologiști” intitulat „Toată lumea dezbrăcată”, făcând apel către toți membrii să ia cu asalt ștrandurile și piscinele „goi goluți” pentru a contracara „brigada burkini”.

Nudiștii îl acuză pe primarul Verde al orașului, Eric Piolle, de o „îngrijorătoare lipsă de reacție”.

În jur de 250 de persoane s-au strâns până acum, afirmând că se vor dezbrăca duminică la piscinele din Grenoble. Alte 1300 și-au exprimat interesul față de acțiune. Printre aceștia se numără și un consilier regional socialist, care afirmă că încă ezită între a se expune „nud sau nu”.

Prinși la mijloc, salvamarii au protestat săptămâna aceasta, afirmând că nu se pot concentra asupra misiunii lor, iar cele două piscine au trebuit să fie închise în ciuda caniculei.

„Lucrăm pentru a identifica o soluție pozitivă”, a anunțat primăria din Grenoble, care a precizat că nu intenționează să ridice interdicția pentru burkini.

Grupul pro-burkini a declarat că s-a decis să intre în acțiune după ce 630 de persoane au semnat o petiție care cere ca regula să fie schimbată, astfel încât femeile musulmane să se poată îmbăia în public.

Adrien Roux, șeful Alianței Cetățenilor, pro-burkini, a declarat: „Primarul nu a scos o vorbă despre faptul că, din cauza principiilor lor religioase, sute de femei musulmane nu pot merge să se scalde. Principiile republicane ar trebui să protejeze libertatea de conștiință: un serviciu public ar trebui să fie deschis pentru toți”, a spus Roux pentru Le Figaro.

Dar Amine El-Khatmi, președinta grupului secularist Primăvara Republicană, a replicat: „Acestea nu sunt sărmane mămici musulmane arse de caniculă, ci activiste politice în acțiune. Data viitoare vor pretinde să ocupe ele toată piscina, pentru că nu se pot scălda cu ceilalți.”

Matthieu Chamussy, din partidul Republicanii, a declarat: „Islamismul politic face încă un pas, iar cauza femeilor bate în retragere”. El se referea la emanciparea femeilor, pusă la zid de islamism.

Marlène Schiappa, ministra egalității „de gen”, a fost mai nuanțată. Ea a declarat că se opune „segregării comunitare” de către o „mică minoritate” și că mesajul din spatele acțiunii musulmanelor activiste este unul singur: „acoperă-te!”.

Dar ea a avut grijă să adauge că dezbaterea nu trebuie să ducă la discriminare, și că „femeile, indiferent de religie  sau fel de viață, ar trebui să aibă acces la piscinele publice”.

Adică, a încercat să împace și capra și varza, incapabilă să ofere o soluție.

Franța, țara cu cea mai mare populație musulmană din Europa, a fost prima de pe continent care a interzis purtarea în public a vălului islamic în 2011. Însă rămâne la latitudinea municipalităților dacă acceptă sau nu burkini.

Burkini (combinație lingvistică dintre burka și bikini) este costumul de baie inventat pentru ca musulmanele habotnice să se poată afișa la ștrandurile și plajele publice. El acoperă practic tot corpul, nelăsând la vedere decât fața, palmele și labele picioarelor.

Burkini și-a făcut apariția pe mai multe plaje din Franța cu trei ani în urmă. Unele orașe l-au interzis, declarându-l o amenințare pentru securitate, dar au retras ulterior interdicția.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.