Zeci de rachete au fost lansate de către grupuri islamiste palestiniene spre Israel, inclusiv spre Orașul Sfânt. Şapte rachete au fost lansate de organizaţia fundamentalistă Hamas din Fâşia Gaza spre Israel, în timp ce brigăzile Al-Quds, ce țin de organizația Jihadul Islamic, susţin că au lansat 30 de rachete spre oraşul israelian Sderot. 

Una dintre rachetele din cadrul atacului a fost interceptată, iar autoritățile israeliene nu au rămas indiferente, atacând la rândul lor. Armata israeliană a atacat poziţii islamiste din Fâşia Gaza. Conform autorităților, au avut loc atacuri cu obuze de mortieră lansate din Fâşia Gaza. 

Peste 300 de victime în ultimele zile

Atacurile cu rachete din partea grupurilor islamiste palestiniene au avut loc în contextul unor violențe dintre palestieni și oameni ai legii israelieni. Victime au fost de ambele părți – peste 300 de palestieni au fost răniți și cel puțin 16 polițiști israelieni au prezentat diverse plăgi. 

Vinerea trecută, doi palestinieni au fost împuşcaţi mortal după ce au deschis focul asupra unui sediu al Poliţiei de frontieră israeliene. Autoritățile doreau expulzarea unor familii palestiene dintr-unul dintre cartierele din Ierusalim, însă Statele Unite au intervenit pentru amânarea acestei decizii, în cazul unui litigiu cu un grup de colonişti evrei. Printre aceștia se numărau mai mulți copii. În aceeași zi, un palestinian în vârstă de 27 de ani a fost arestat după ce a încercat să atace mai multe persoane cu un cuţit, la Peştera Patriarhilor.

Tensiunile se amplifică. Un elev israelian al unei şcoli teologice evreieşti a fost împușcat în urmă cu câteva zle, iar un adolescent palestinian a murit după ce a fost împușcat de serviciile de securitate ale statului israelian. 

La intrarea în centrul vechi al Ierusalimului, zona Porții Damasc, mai mulți protestatari palestinieni au atacat oameni ai legii israelieni, chiar la începutul postului Ramadanului, pe fondul restricțiilor impuse pentru prevenirea răspândirii coronavirusului. În acest context, în centrul Ierusalimului, cetățenii extremești și fideli iudaismului au organizat marșuri antipalestiniene. 

 

Ce daune au anunțat autoritățile

În urma lansării rachetelor de către grupurile islamiste în cauză, autoritățile au raportat câteva daune, printre care o casă din zona Mevasseret Zion, aflată în zona periferică a Ierusalimului, care a suferit însă, pagube minore. Un bărbat a fost rănit ușor în urma unuia dintre atacuri. 

În urma replicii din partea armatei israeliene, autoritățile au anunțat rănirea a cel puțin două persoane din zona Beit Hanoun din Fâşia Gaza. Surse medicale spun că trei copii au fost uciși, însă informația nu este confirmată și de către surse independente. 

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a atras atenția asupra riscurilor generate de violenţele dintre israelieni şi palestinieni produse în centrul vechi al oraşului Ierusalim. Administrația franceză a sfătuit ambele părți să reducă tensiunile. Și Statele Unite ale Americii au transmis un mesaj în acest sens, cerând atenuarea tensiunilor din Orașul Sfânt.